Sudanul se indreapta accelerat spre Primavara Araba

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Iunie 2012, ora 00:04
1889 citiri
Sudanul se indreapta accelerat spre Primavara Araba

Sudanul se confrunta, de ceva vreme, cu o serie de proteste de tipul Primaverii Arabe, cele care in tari invecinate au dus la rasturnarea regimurilor. Politia a arestat zeci de manifestanti la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o incercare de a inabusi muscarea in fasa.

Infuriati de masurile de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar de 2,4 miliarde de dolari, activistii au incercat sa declanseze o revolta impotriva guvernului presedintelui Omar Hassan al-Bashir, scrie Guardian.

Fortele de securitate au utilizat gaze lacrimogene si bastoane pentru a sparge demonstratiile din mai multe zone din capitala Khartoum, unde scenele de la sfarsit de saptamana au semanat izbitor cu cele din Egipt, Tunisia si Libia.

Mai mult, autoritatile intentioneaza sa inaspreasca represiunea - politiei i s-a ordonat sa "puna capat imediat demonstratiilor si incidentelor de revolta potrivit legii".

Liderii Opozitiei si activistii de tineret, care sustin ca impartasesc plangerile protestatarilor din Primavara Araba, au cerut organizarea de mai multe demonstratii pentru a face presiuni pentru democratie si masuri de control a cresterii preturilor.

Oficialii guvernamentali au incercat sa minimizeze protestele, anuntand ca vor continua masurile de austeritate, necesare pentru a tine sub control criza economica declansat in special de scindarea Sudanului de Sud, in urma cu un an.

Noua natiune a preluat aproximativ trei sferturi din productia nationala de petrol, principala sursa de venit a Sudanului inainte de ruperea Sudanului de Sud. Sudanul a ramas cu un deficit bugetar in crestere, o moneda tot mai slaba si inflatie la preturile alimentelor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sudan revolte populare, #Sudan Primavara Araba , #Sudan