A inceput procesul a 16 teroristi din Belgia - ce planuiau sa faca

Luni, 09 Mai 2016, ora 18:58
2447 citiri
A inceput procesul a 16 teroristi din Belgia - ce planuiau sa faca
Foto: Ziare.com

La Bruxelles a inceput luni procesul a 16 presupusi jihadisti, acuzati ca au facut parte dintr-o celula terorista, care a fost eliminata de autoritati, la inceputul anului 2015, in timpul unui raid violent din orasul belgian Verviers.

In ianuarie 2015, doi barbati inarmati au fost ucisi si alti trei capturati intr-o operatiune a fortelor belgiene, care viza un apartament din orasul Verviers, la doar o saptamana dupa atentatul terorist de la publicatia satitica Charlie Hebdo din Paris, aminteste News.ro, citand France24.

Cum a devenit Belgia raiul jihadistilor si de ce a explodat totul tocmai acum

Potrivit rechizitoriului, celula terorista planuia sa rapeasca si sa ucida mai multi politisti, pentru a indeplini ordinele transmise de gruparea jihadista Stat Islamic din Siria.

"Gruparea era pregatita sa organizeze un atentat terorist asupra ofiterilor de politie de pe strazile publice si din sectii", a precizat judecatorul federal Eric van der Sijpt.

Autoritatile au descoperit pusti de asalt Kalsnikov, explozibili, munitie si echipament de comunicare, precum si mai multe uniforme de politie, care urmau sa fie folosite pentru a duce la indeplinire planul.

Operatiune antiterorista in Belgia: Cinci suspecti, pusi sub acuzare

Cei trei barbati capturati in apartament erau originari din Molenbeek, cartierul din Bruxelles renumit ca fiind casa jihadistilor din spatele atentatelor de la Paris si Bruxelles, in care au fost ucisi 162 de oameni.

De asemenea, politia suspecteaza ca cel din spatele atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, a indeplinit un rol central si in evenimentele de la Verviers. Abaaoud ar fi dat ordine atacatorilor folosind un telefon din Grecia.

Insa, principalul suspect este Maroune el Bali, care a fost pus sub acuzare pentru tentativa de omor, dupa ce a deschis focul asupra fortelor belgiene in timpul raidului de la Verviers.

"El a fost un pion minor si nu avea informatii cu privire la atacurile ce erau planuite", sustine avocatul Sebastien Courtoy, care neaga rolul jucat de clientul sau in schimbul de focuri cu politia.

In timpul raidului au fost ucisi Soufiane Amghar si Khalid ben Larbi, amandoi au parasit Molenbeek-ul si s-au alaturat jihadistilor Statului Islamic din Siria.

Luni, el Bali va aparea in fata tribunalului din Bruxelles alaturi de alti sase inculpati.

Jihadistul se afla in custodia politiei alaturi de Souhaib el Abdi, Mohamed Arshad si Mahmood Hajni. Alti trei suspecti au fost eliberati si se afla sub control judiciar.

Cei patru principali inculpati sunt acuzati de infiintarea unei organizatii teroriste, intrucat procurorul ii considera pe acestia ca fiind liderii celulei teroriste de la Verviers, alaturi de Omar Damache, care a fost arestat in Atena.

Insa, cei mai multi inculpati vor fi judecati in absenta, inclusiv doi belgieni, cinci francezi, un marocan si un olandez, care fie lupta pentru jihadistii Statului Islamic in Siria, fie sunt morti sau se ascund.

Procesul este programat sa dureze trei saptamani.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#proces teroristi Belgia, #proces teroristi Verviers, #teroristi Verviers , #terorism