Armistitiu fragil in Ucraina: Kievul denunta 60 de atacuri ale rebelilor dupa incetarea focului

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 19:46
3239 citiri
Armistitiu fragil in Ucraina: Kievul denunta 60 de atacuri ale rebelilor dupa incetarea focului
Foto: TASS

Pozitiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori tinta armelor rebelilor prorusi dupa intrarea in vigoare a armistitiului in estul Ucrainei, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al fortelor de la Kiev.

"Grupuri armate au luat drept tinta trupele noastre de 60 de ori cu toate tipurile de arme, inclusiv cu (lansatoare de rachete multiple) Grad", a declarat Anatoli Stelmah, care a precizat ca orasul strategic Debaltevo este "cel mai fierbinte" loc de la intrarea in vigoarea a armistitiului, la miezul noptii, relateaza AFP.

La miezul noptii a inceput armistitiul in Ucraina - ce s-a negociat si ce se intampla de fapt

Separatist din Ucraina: Bineinteles ca putem deschide focul - Rusia: Armistitiul trebuie respectat neconditionat

Armistitiu fragil in Ucraina: ce acuzatii fac ambele parti

El a adaugat ca luptatorii separatisti au incercat in trei randuri sa ocupe satul Ciornukin, situat la cinci kilometri est de Debaltevo, insa au fost respinse de fiecare data.

"Soldatii ucraineni nu isi folosesc artileria si se multumesc doar la a raspunde atacurilor inamicului", a completat Anatoli Stelmah.

In pofida acestor atacuri, liderii separatisti si autoritatile ucrainene sustin ca armistitiul este in general respectat in estul Ucrainei, nicio victima in randul civililor sau al combatantilor nefiind inregistrata dupa moartea in bombardamente a doi civili in regiunea Lugansk, imediat dupa intrarea in vigoarea a acordului de pace la miezul noptii de sambata spre duminica.

Franta si Germania au transmis la randul duminica faptul ca armistitiul in estul Ucrainei este in general respectat, in pofida unor incidente locale, care, in opinia celor doua puteri, trebuie rezolvate cat mai repede.

Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au vorbit cu presedintele rus Vladimir Putin si presedintele ucrainean Petro Perosenko despre acordul stabilit la Minsk la 12 februarie si au convenit sa treaca la urmatorii pasi prevazuti de intelegere, se arata intr-un comunicat transmis duminica de presedintia franceza si citat de Reuters.

Pe de alta parte, seful misiunii OSCE a precizat ca rebelii din estul Ucrainei au refuzat sa le permita observatorilor organizatiei sa ajunga in orasul incercuit Debaltevo. Rebelii au transmis de altfel ca armistitiul nu se aplica si in acest oras, locul celor mai sangeroase lupte in ultimele saptamani.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#atacuri separatisti Ucraina, #armistitiu Ucraina , #terorism