Atac armat in SUA: Autorul avea legaturi cu teroristi islamisti (Video)

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 22:17
6600 citiri
Atac armat in SUA: Autorul avea legaturi cu teroristi islamisti (Video)
Foto: captura abc7.com

Syed Rizwan Farook, unul dintre autorii atacului din California, soldat cu 14 morti, devenise fundamentalist islamic si avea legaturi cu indivizi suspectati de terorism international, anunta surse citate de presa americana, in timp ce autoritatile au gasit bombe artizanale in locuinta criminalului.

"Syed Rizwan Farook devenise radicalizat si avea legaturi cu indivizi investigati de FBI pentru terorism international", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate americane citat de CNN.

Conform specialistilor, radicalizarea individului probabil a avut o contributie importanta in atacul care este posibil sa fi fost generat de pierderea locului de munca.

Farook, care calatorise de mai multe ori in Arabia Saudita, discutase prin telefon si pe site-uri de socializare cu indivizi din strainatate suspectati de terorism. "Toate aceste elemente par sa fi avut un rol important in comiterea atacului, dar nu stim inca exact despre ce este vorba", a explicat un oficial citat de Fox News.

Impuscaturi in San Bernardino, SUA: Cel putin 14 morti UPDATE

In apartamentul presupusilor autori ai atacului au fost gasite numeroase arme de foc, 5.000 de gloante si 12 dispozitive explozive artizanale, a declarat Jarrod Burguan, seful Politiei regionale.

"Inca nu cunoastem mobilul atacului. Dar cei doi autori erau bine echipati si ar fi putut comite un alt carnagiu", a precizat Burguan.

Atacul comis miercuri dupa-amiaza in California, soldat cu 14 morti, ar putea avea caracter terorist, dar motivatiile criminalilor nu au fost inca stabilite, a afirmat presedintele Statelor Unite, Barack Obama.

Marturii cutremuratoare din timpul atacului armat din California, soldat cu 14 morti

"Inca nu stim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivatiile acestora", a declarat joi Barack Obama, precizand ca Biroul Federal pentru Investigatii (FBI) inca cerceteaza circumstantele producerii atacului.

"Ipoteza unui act terorist ramane incerta, nu stim nimic clar. Exista aceasta posibilitate", a adaugat liderul de la Casa Alba, explicand ca un alt motiv ar putea fi o disputa dupa pierderea unui loc de munca. Presedintele Statelor Unite a reiterat ca sunt necesare "masuri esentiale" pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc.

Atac armat cu 14 morti in California: Noi detalii despre suspect

"Observam o prevalenta a atacurilor de acest fel in intreaga tara si cred ca multi americani au sentimentul neputintei. Nu ii putem lasa doar pe profesionisti sa se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie sa contribuim cu totii", a spus Obama.

"Congresul trebuie sa ia masuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind detinerea armelor de foc. Ceea ce stim sigur este ca in Statele Unite continua o tendinta periculoasa a violentelor cu victime multiple", declarase Obama miercuri noapte, imediat dupa atacul armat din San Bernardino.

Biroul Federal pentru Investigatii din Statele Unite verifica daca atacul comis in oraselul californian San Bernardino, soldat cu cel putin 14 morti, este incident terorist, deocamdata nefiind exclusa nicio posibilitate.

Paisprezece persoane au fost impuscate mortal, iar alte 20 au fost ranite in incidentul armat din orasul californian San Bernardino. Atacul a avut loc in sala de conferinte a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficiente cognitive (Inland Regional Center) aflat in zona Waterman din San Bernardino, un orasel de 200.000 de locuitori situat la 100 de kilometri est de Los Angeles.

Presupusii autori ai atacului - Syed Rizwan Farook si partenera sa Tashfeen Malik - au fost impuscati mortal in confruntari cu politia. Farook, in varsta de 28 de ani, era cetatean american, dar calatorise de mai multe ori in Arabia Saudita.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#atac armat San Bernardino islamisti , #terorism