Care sunt punctele fierbinti ale lumii in 2012

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 10:47
5039 citiri
Care sunt punctele fierbinti ale lumii in 2012
Foto: foreignpolicy.com

Miscarile continue din Orientul Mijlociu, suspiciunile care se intensifica in privinta ambitiilor nucleare ale Iranului, adancirea crizei politice din Pakistan si escaladarea violentelor din Nigeria creaza multe motive de ingrijorare pentru noul an.

Exista o diferenta intre conflictele care raman in interiorul tarilor in care izbucnesc si terorismul global, international, cel care produce evenimente precum atentatele de la 11 septembrie sau cele de la metroul din Madrid.

BBC prezinta o lista cu potentialele puncte fierbinti ale planetei in 2012, pornind de la zonele cele mai vulnerabile si mai predispuse la conflicte, in acest moment.

Iran si zona Golfului

Ingrijorarile internationale referitoare la programul de inarmare nucleara a Iranului au devenit atat de profunde incat Israelul are de ales intre doua optiuni foarte neatragatoare. Israelienii trebuie sa traiasca langa o tara foarte bine inarmata nuclear sau sa lanseze atacuri si sa porneasca un razboi pe care nu se stie daca vor putea sa-l duca la sfarsit.

Iranul a planuit acest scenariu de mai multi ani si este posibil sa-si fi luat mai multe masuri de represalii in cazul in care va fi atacat. Acestea includ si organizatia Hezbollah, din Liban, care a lansat mai multe rachete inspre Israel, dar si lansarea de rachete iraniene catre bazele americane din Golf. Totodata, Iranul a inchis Stramtoarea Ormuz. Oficialii militari americani nu au dat semne pana acum ca ar intentiona sa deschida un nou teatru de razboi in Iran.

Ipoteza halucinanta: Israelul a declansat un razboi secret impotriva Iranului

Afganistan

Anul 2011 a fost inca un an violent pentru Afganistan, cu mai mult de 2.000 de civili care au murit in primele 10 luni ale anului.

NATO intentioneaza sa-si retraga trupele pana in anul 2014, accelerand antrenarea trupelor de securitate afgane, in speranta ca vor fi suficient de puternice pentru a asigura o securitate nationala si a tine departe al Qaida.

Eventuala plecare a celor mai multe dintre fortele straine nu va insemna automat sfarsitul razboiului. NATO incearca sa evite scenariul cel mai rau, in care tara s-ar reintoarce la situatia de la inceputul anilor '90, de autodistrugere si razboi.

Panetta: SUA, pe cale sa castige razboiul din Afganistan

Pakistan

O retragere a trupelor NATO din conflictul din Afganistan ar trebui sa calmeze spiritele si in situatia fierbinte din Pakistan. Dar problemele acestei tari sunt mai adanci de atat. Tara a inceput anul cu o criza in relatiile dintre Guvernul sau slabit si puternica forta militara, dar si cu o neincredere intre Washington si Islamabad.

In acelasi timp, exista ingrijorari asupra sigurantei arsenalului nuclear al Pakistanului. Chiar daca aceste temeri pot fi exagerate, unii militanti vor incerca sa exploateze haosul politic. Anul 2012 pare a fi alt an violent pentru aceasta tara, iar interventiile americane in Pakistan sau activitatile al Qaida nu par ca se vor opri in curand.

Pakistanul, singurul stat nuclear musulman, in pragul loviturii de stat

Irak

Plecarea trupelor americane din Irak, in decembrie 2011, dupa noua ani de prezenta in aceasta tara, nu a fost marcata de sfarsitul violentelor. Filiala irakiana a al Qaida a revendicat atentatele cu bombe din Bagdad, din luna decembrie, in urma carora au murit mai mult de 60 de oameni.

Daca minoritatea sunnita irakiana va continua sa se simta discriminata, fata de siitii care domina Guvernul, atunci exista riscul ca extremistii violenti sa atraga mai multi recruti in randurile lor.

Peste 4.000 de civili ucisi in 2011 in Irak

Yemen

Yemenul este in prezent locul unor turbulente mocnite. Exista ciocniri aproape in fiecare zi, uneori intre protestatarii democratici si lunetistii loiali presedintelui Saleh, alteori intre sustinatorii grupurilor rivale sau intre armata si militantii islamisti din sudul provinciei Abyan.

Vecinii Yemenului, impreuna cu Marea Britanie si SUA sunt ingrijorati ca toate aceste probleme, adunate cu colapsul economic, ar putea avea efecte dezastruoase asupra tarii. Anul 2012 va fi unul critic care va determina daca tara poate iesi din impasul in care se afla.

Sange pe strazile din Yemen - presedintele pleaca in Statele Unite

Africa de Nord

Rasturnarile din Tunisia, Libia si Egipt, provocate de Primavara Araba, au fost urmate de izbucniri violente limitate. Cu siguranta, insa, in Libia si in Egipt exista un mare risc de aparitie a altor asemenea incidente.

In Libia, militiile armate sunt greu de convins sa-si predea armele. Aici exista o ingrijorare serioasa ca armele jefuite din arsenalul lui Gaddafi au trecut prin granitele sudice, in mainile militantilor de pretutindeni. Totodata, se vorbeste despre riscul ca unele arme sa ajunga la teroristi.

Aqim, organizatia sahariana al Qaida din Maghrebul islamic tine prizonieri 12 europeni, pentru care cere rascumparare. Guvernele occidentale si-au avertizat cetatenii sa evite mari parti din Sahara, de frica unor rapiri.

Primavara Araba - Retrospectiva 2011

Nigeria

Anul trecut, atacurile gruparii Boko Haram ("Educatia occidentala este interzisa" - n. red.) au fost responsabile pentru moartea a aproape 500 de oameni, inclusiv membri ai sediului ONU din Abuja.

La jumatatea anului 2011, un general american care conducea o misiune a Pentagonului in Africa, a atentionat ca s-ar putea crea legaturi intre Boko Hasam si Aqim. MI5, serviciul de informatii britanic, cauta semne ale legaturilor Boko Hasam in randul comunitarii nigeriene numeroase din Marea Britanie.

Nigeria declara stare de urgenta (Video)

Somalia

In aceasta tara exista temeri referitoare la posibile legaturi intre organizatia jihadista al Shabab si prolificii pirati somalezi. Deocamdata exista o relatie limitata intre cele doua grupari, in principal pentru castiguri financiare.

O mare preocupare a autoritatilor din Marea Britanie o reprezinta numarul restrans de voluntari britanici care se indreapta spre Somalia, cu intentia de a se alatura organizatiei jihade. Principala grija este aceea ca, mai devreme sau mai tarziu, unii dintre acestia ar putea fi tentati sa se intoarca si sa atace Marea Britanie, in loc sa ramana si sa lupte intr-o tara indepartata.

UNICEF critica dur efectele razboiului din Somalia: 24 de copii au murit

Pe langa aceste zone, nu trebuie ignorate nici tari precum Siria, care a inceput anul 2012 asa cum l-a terminat pe cel precedent, cu ciocniri violente, iar tara cere plecarea presedintelui Bashar al-Assad. Turcia sau Sudanul sunt alte tari cu risc de escaladari ale violentelor in urmatoarele 12 luni.

Rusia are de infruntat un an dificil, in care vor avea alegeri prezidentiale si in care este foarte posibil sa se repete protestele din luna decembrie. In acelasi timp, schimbarea de lider in Coreea de Nord ar putea reprezenta o tranzitie care sa nu fie usoara pentru guvernul de la Phenian.

Europa va gazdui Jocurile Olimpice din acest an, in Marea Britanie, care au fost mereu vazute ca o tinta pentru teroristi, iar nelinistile din Grecia, Italia, Portugalia, Spania si Irlanda pot crea neplaceri sau chiar revolte.

Nu in ultimul rand, unele tari din America Latina, precum Mexicul si Columbia, sunt in continuare afectate de razboiul impotriva cartelurilor de droguri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#amenintari 2012, #terorism 2012, #amenintari teoriste, #zone conflict 2012 , #terorism