Cearta intre teroristi: Seful al Qaida il acuza pe seful Statului Islamic de minciuni

Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 10:05
4958 citiri
Cearta intre teroristi: Seful al Qaida il acuza pe seful Statului Islamic de minciuni
Foto: Arhiva Hepta.ro

Seful retelei al Qaida, Ayman al-Zawahiri, l-a acuzat, joi, pe conducatorul gruparii jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ca minte cu privire la lupta jihadista dusa de reteaua fondata de defunctul Osama ben Laden.

Intr-un mesaj audio, citat si tradus in limba engleza de Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, egipteanul Ayman al-Zawahiri isi reinnoieste apelurile la atacarea "cu prioritate" a SUA si a aliatilor acestora, potrivit France Presse.

Citeste si Al Qaida ameninta cu razboi Statul Islamic: Distrugem competitia

Seful al Qaida critica mai intai "campania de dezinformare a faptelor, de teama si intimidare la care participa din nefericire Ibrahim al-Badri (Abu Bakr al-Baghdadi) ".

"El a proferat minciuni despre noi, pretinzand ca nu denuntam tirania, ca noi il laudam pe (fostul presedinte egiptean inlaturat) Mohamed Morsi si ca eu i-as fi indemnat pe crestini sa ne fie parteneri", protesteaza Ayman al-Zawahiri, potrivit transcrieriii mesajului sau formulat in limba araba.

Seful al Qaida, care i-a succedat lui Osama ben Laden dupa ce acesta a fost ucis de un comando american in Pakistan in mai 2011, contesta astfel afirmatiile pe care le-ar fi facut Abu Bakr al-Baghdadi, seful gruparii ultraradicale sunnite Statul Islamic, care ar fi acuzat al Qaida ca nu lupta impotriva musulmanilor siiti.

"In unul dintre apelurile mele, am dat ordin scris sa fie atacate fortele militare, ale politiei si securitatii irakiene, care sunt in cea mai mare parte siite, precum si militieni siiti", argumenteaza Ayman al-Zawahiri.

In mesajul sau, liderul al Qaida, a carui retea este autoarea atentatelor din 11 septembrie 2001 in SUA, ataca din nou America: "Chemam pe mujahedini sa faca din jihadul impotriva Americii si a aliatilor sai prioritatea lor oriunde pot sa actioneze".

Cele doua organizatii considerate "teroriste", Statul Islamic si al Qaida, sunt grupari rivale cu tactici si strategii jihadiste diferite, in special in atacurile efectuate in Siria, Irak si Yemen.

Citeste si 2016, anul declinului pentru Statul Islamic - de ce ramane, totusi, o amenintare globala

Mult timp numarul doi in organizatia sa, Ayman al-Zawahiri a fost propulsat la conducerea al Qaida in 2011. Dar conducerea sa a fost marcata printr-un declin net al retelei, in timp ce gruparea Statul Islamic a urmat o traiectorie inversa, cucerind vaste teritorii in Irak si in Siria si multiplicandu-si atentatele in lume.

Una dintre ultimele aparitii in public ale lui al-Zawahiri dateaza din iulie 2015. Unii experti estimeaza ca el traieste izolat in zona frontaliera dintre Pakistan si Afganistan. Amploarea influentei sale asupra al Qaida este dificil de evaluat, potrivit AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#al Qaida cearta Statul Islamic, #teroristi al Qaida Statul Islamic, #al Qaida Statul Islamic , #terorism
Comentarii
S
Stan
rank 1
Teroristi toti buni de streang......