Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CIA si Mossad au colaborat pentru asasinarea unui lider Hezbollah

Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 20:35
5368 citiri
CIA si Mossad au colaborat pentru asasinarea unui lider Hezbollah
Foto: Almanar News

CIA si Mossad au colaborat, in 2008, pentru a-l ucide pe Imad Mughniyah (foto), seful operatiunilor internationale ale Hezbollah, considerat o amenintare permanenta pentru americani.

Mughniyah a fost ucis cu o bomba plasata in masina sa, la Damasc, in Siria, stat cu care SUA nu se afla in razboi, altfel spus cu incalcarea legilor internationale. Din acest motiv a fost necesara informarea presedintelui George W. Bush.

Autoritatile americane nu au recunoscut public acest atac. Totusi, el a fost confirmat de cinci fosti oficiali ai serviciilor secrete ale SUA, scrie Washington Post.

De asemenea, operatiunea a fost autorizata, printre altii, de procurorul general si de consilierul pentru securitate nationala.

Dispozitivul a fost declansat de la Tel Aviv de catre agenti Mossad, serviciul secret israelian, care comunica in permanenta cu ofiterii de teren aflati la Damasc.

Conform sursei citate, Statele Unite au ajutat la construirea bombei, care a fost testata in repetate randuri de catre CIA in Carolina de Nord, pentru a fi siguri ca nu produce victime colaterale, dar isi indeplineste scopul propus.

"Probabil ca am detonat circa 25 de bombe pentru a ne asigura ca totul este in regula", a declarat un fost ofiter al serviciilor secrete americane.

Imad Mughniyah a fost invinovatit de moartea a sute de americani, in responsabilitatea sa fiind puse atacul de la ambasada din Beirut (1983), soldat cu moartea a 63 de oameni, printre care 8 ofiteri CIA, rapirea si uciderea fostului sef CIA din Liban (1984), dar si atacul din Arabia Saudita (1996), in care si-au pierdut viata 19 militari americani.

Pe capul lui, FBI pusese o recompensa de 5 milioane de dolari.

Intr-o declaratie data imediat dupa moartea lui Mughniyah, premierul israelian Ehud Olmert a negat orice implicare.

"Israelul respinge incercarile gruparilor teroriste de a-i atribui vreo implicare in acest incident. Nu am nimic de adaugat", a declarat el.

De asemenea, purtatorul de cuvant al departamentului de stat, Sean McCormack, a declarat: "Lumea este un loc mai bun fara acest om. A fost un ucigas cu sange rece, un criminal in masa si un terorist responsabil pentru pierderea de nenumarate vieti inocente".

Un fost oficial a declarat ca nu s-a "jubilat" in interiorul comunitatii de informatii. "Am facut ce trebuia. Sa trecem mai departe", a mai declarat el.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CIA Mossad ucis terorist Hezbollah, #CIA Mossad bomba masina , #terorism