Cine e jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley

Joi, 21 August 2014, ora 21:29
12210 citiri
Cine e jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley

Jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley este probabil liderul unui grup de luptatori britanici care ii pazesc pe ostaticii straini din Siria.

El isi spune John, este probabil din Londra si, potrivit marturiei unuia dintre fostii ostatici ai islamistilor, este liderul grupului format din trei britanici care supervizeaza ostaticii straini aflati in orasul Raqqa, principalul fief al jihadistilor Statului Islamic din Siria, arata The Guardian.

Omul din inregistararea video postata marti, care se incheie cu decapitarea lui Foley, este si principalul negociator al rebelilor in cazul altor 11 ostatici tinuti de Statul Islamic, si care au fost predati Turciei la inceputul anului dupa ce recompesele au fost platite.

Cameron: Cel care l-a decapitat pe jurnalistul James Foley probabil e britanic

Surse siriene l-au indicat pe barbat ca fiind elementul cheie in negocierile privind ostaticii care se tin la Raqqa, unde a avut discutii cu mai multe familii ale prizonierilor straini prin intermediul Internetului.

Un fost ostatic, care a fost detinut aproape un an la Raqqa, a declarat ca barbatul este inteligent, educat si un credincios devotat al invataturile islamice radicale.

Cei trei militanti nascuti in Marea Britanie sunt porecliti "The Beatles" de ceilalti ostatici, din cauza originii lor.

Profesorul Paul Kerswill, un expert in lingvistica de la Universitatea din York, a declarat ca barbatul vorbeste in "engleza multiculturala" intalnita in estul Londrei.

"Probabil cunoaste si o alta limba, dar suna ca engleza multiculturala din Londra, provenita din influenta reciproca a oamenilor de tot felul, un nou tip de cockney", a spus lingvistul britanic.

Claire Hardker, alt expert in lingvistica, mai da cateva proveniente posibile, dupa accent. "Ceea ce auzim este cu siguranta un accent britanic, din sud, si probabil din Londra, Kent sau Essex".

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: Ziare.com