16 ani de la 9/11: Atentatele au fost momentul de cotitura pentru SUA

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 08:08
6000 citiri
16 ani de la 9/11: Atentatele au fost momentul de cotitura pentru SUA
Foto: captura Youtube

Prabusirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitura fara precedent pentru americani, iar inceputul noului mileniu imbraca haina luptei impotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitura pentru SUA.

Pe 11 septembrie 2001, cu patru atacuri sinucigase, membrii retelei teroriste al Qaida au socat Statele Unite si lumea intreaga. Patru avioane de linie au fost deturnate. Trei au vizat cladirile simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York si Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prabusit fara a-si atinge tinta, Casa Alba, doar datorita curajului echipajului si calatorilor.

Incepand cu acest moment, Administratia de la Washington a decis ca violentei trebuie raspuns tot cu violenta, iar razboiul impotriva raului incepea. Anii care au urmat au fost presarati cu razboaie costisitoare in Afganistan si Irak si cu numeroase atentate care au zguduit marile orase ale Occidentului.

Marturiile celui care a orchestrat atentatele de la 9/11: Teroristul spune ce a avut in minte

Pentru mai bine de jumatate de secol SUA s-au ghidat dupa sistemul instituit de dreptul international si al guvernarii globale, care a limitat prerogativele unei superputeri de rangul SUA. Paradoxal, puterea americana si influenta sa au fost intarite tocmai de aceasta abordare, acceptand unele limite ale privilegiilor hegemonice. Dupa atentatele teroriste din 2001, politica externa a SUA avea sa fie revolutionata, iar regulile angajamentului SUA pe plan mondial s-au schimbat fundamental.

Deoarece SUA se confruntau cu noi pericole si amenintari, nu isi mai permiteau sa ramana constranse de organizatiile internationale in care deciziile erau multilaterale. Astfel, viziunea lui George W. Bush de politica externa avea sa se bazeze pe faptul ca America nu trebuie sa ramana constransa de preferintele aliatilor sau de conventiile multilaterale si ca SUA trebuie sa-si foloseasca puterea pentru a schimba status quo-ul si pentru a remodela lumea in conformitate cu principiile si valorile americane.

In acest context, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 fiind primul atac pe teritoriul SUA de la Pearl Harbour incoace, era clar ca acest eveniment va produce efecte imediate in ceea ce priveste politica externa americana. Se poate afirma ca unul dintre principalele efecte cu repercusiuni asupra politicii externe a fost faptul ca, pentru prima data dupa Razboiul Rece, SUA se confruntau cu o amenintare externa.

Si alte state aveau sa resimta faptul ca politica externa a SUA s-a schimbat dupa 9/11. Foarte repede dupa raspunsul prompt al SUA la atacurile teroriste, state care la prima vedere pareau rivale aveau sa se alature SUA in lupta impotriva terorismului. Relatiile cu multe state urmand sa fie definite in lumina cooperarii de dupa 11 septembrie. SUA au atins noi niveluri de cooperare cu state precum Rusia, China sau India. Relatia puternica dintre SUA si Marea Britanie a condus la o actiune militara comuna in Afganistan si Irak.

"Doctrina Bush" presupunea utilizarea si acceptarea razboiului preventiv, raspandirea democratiei in regimurile teocratice si autoritare pentru a combate originile terorismului si dorinta de a urmari in mod unilateral interesul national si militar al Statelor Unite. Aceste principii, care sunt expres mentionate in Strategia Nationala de Securitate a SUA din 2002, au angajat SUA la perpetuarea suprematiei militare globale, au desemnat capitalismul democratic ca singurul model sustenabil pentru succesul statelor si au atribuit SUA o obligatie misionara de a extinde beneficiile libertatii pe tot globul, SUA devenind o superputere indispensabila pentru pacea si prosperitatea globala.

Unilateralismul reprezinta o particularitate cheie pentru politica externa a Administratiei Bush dupa 9/11. Aceasta abordare a atras si o serie de critici, care sustineau ca politica maniheista a administratiei Bush de a construi o alianta a binelui care sa lupte impotriva terorismului ar duce la o racire a relatiei dintre SUA si aliatii sai tocmai din cauza unilaterlasimulului sau agresiv. Doctrina Bush, spuneau criticii, a fost folosita pentru a justifica afirmarea hegemoniei militare americane dincolo de granitele sale, fara precedent de la Razboiul Rece pana in acel moment. Intr-adevar presedintele Bush intarea argumentele contestatarilor, afirmand in repetate randuri ca statele ori sunt de partea SUA, ori impotriva lor. Totodata, dintr-un cumul de motive aceasta atitudine a administratiei Bush s-a bucurat de mult mai putin suport international decat s-a anticipat.

Razboiul impotriva terorii devenea o lupta existentiala intre bine si rau. Revelator este discursul presedintelui Bush asupra starii natiunii (State of the Union) din 2002 in care a descris Irakul, Iranul si Coreea de Nord drept o "axa a raului". G.W. Bush a introdus in politica americana si aceasta dimensiune morala care nu a fost coerent articulata inainte de 9/11. Bush a fost capabil sa ofere un context in care cetatenii americani sa inteleaga si sa accepte un set de obiective de politica externa mult mai ambitioase si cu costuri mult mai ridicate.

Barack Obama spunea ca va fi un presedinte al schimbarii, ca va pune accent pe solutii multilaterale in vederea rezolvarii conflictelor globale, precum si ca ar fi existat posibilitatea dezvoltarii relatiilor cu state problematice pentru SUA ca Iran sau Coreea de Nord. Viziunea lui Obama avea sa fie cuprinsa in Strategia Nationala de Securitate din 2010, care avea o abordare clara in favoarea multilateralismului, fiind indicat faptul ca "Statele Unite ale Americii vor continua sa asigure securitatea globala prin intermediul angajamentelor sale fata de aliati, parteneri si institutii". Asadar, doctrina Bush a incetat odata cu preluarea mandatului de catre Barack Obama.

Cu toate ca efectele doctrinei Bush au incetat in mare parte, doua dintre ele nu au fost eliminate atat de usor: razboiaele din Afganistan si Irak. G.W. Bush isi luase angajamentul ca SUA avea scopul sa se lupte doar cu teroristi, ci si cu statele care i-au sprijinit. Astfel, "razboiul impotriva terorii" a evoluat intr-o misiune mult mai larga ce avea scopul sa schime regimurile din Afganistan si Iraq si sa aduca la putere prin vot democratic aliati care aveau sa aduca stabilitate. In memoriile sale, G. W. Bush a afirmat ca cea mai mare realizare a mandatelor sale este faptul ca pe teritoriul SUA nu a mai avut loc nici un atentat terorist.

Americanilor le-a trebuit un deceniu pentru a-si elimina cel mai mare inamic si pentru a razbuna victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Pe 1 mai 2011 Osama bin Laden, seful al Qaida, a fost ucis intr-un imobil din apropierea capitalei Pakistanului, Islamabad, dupa aproape zece ani in care a fost tinta operatiunilor speciale americane. Moartea lui Bin Laden a insemnat enorm pentru americani, fiind vazuta drept o victorie impotriva terorismului si cel mai important succes al serviciilor secrete.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#9 11 atentate SUA politica razboi, #16 ani atentate SUA 911 , #terorism
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Atentatele ce a fost organizat de George Tufa??
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
Nu trebue lasata realitatea sa distruga o poveste asa folositoare!