Islamul radical a patruns in Europa: Charlie Hebdo vs. Copenhaga Interviu

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 18:13
5048 citiri
Islamul radical a patruns in Europa: Charlie Hebdo vs. Copenhaga Interviu
Foto: The Telegraph

In Danemarca apareau, in urma cu zece ani, primele caricaturi cu profetul Mahommed, care aveau sa provoace un scandal la nivel mondial. In urma cu o saptamana, la Copenhaga, autorul a doua atacuri sangeroase este suspectat ca a vrut sa imite atentatele de la Charlie Hebdo, din luna ianuarie.

Madalina Paxaman, jurnalista romanca stabilita la Copenhaga, este de parere ca nu se poate pune o eticheta care sa cuprinda ambele atentate, iar fiecare atac trebuie analizat din perspectiva bagajului cultural al tarii in care s-a produs.

Europa, dupa Paris: Accentuarea extremismului si mai putine sanse pentru Romania la Schengen - Interviu

Totodata, spune Madalina Paxaman intr-un interviu acordat Ziare.com, este foarte clar ca mesajele radicale au patruns in Europa, iar in spatele lor se pot ascunde "personaje care gasesc un fel de supapa si produc evenimente din acestea extrem de tragice".

In ceea ce priveste libertatea de exprimare, Madalina Paxaman, care a predat si la facultatea de Jurnalism din Bucuresti, este adepta unei cai de mijloc si crede ca situatia in lume este atat de sensibila, incat jurnalistii trebuie sa fie prudenti.

Locuiti in Danemarca. Care e atmosfera acum, dupa cele doua atentate? Ce spun danezii?

Cel mai bine s-a vazut cand in Copenhaga a avut loc un mars pentru solidaritate pentru persoanele care si-au pierdut viata. Sigur, danezii au dus flori si candele pe care le-au asezat in fata locului in care s-a produs primul atentat, precum si la sinagoga.

Ce este interesant e ca danezii au dus flori si lumanari si la locul in care a fost impuscat atentatorul. Cred ca asta spune foarte multe despre societatea daneza.

Ce spun oamenii? Parerile sunt impartite si e normal sa fie asa. Sunt multi care spun ca atacul e rezultatul unei singure persoane si ca nu reprezinta religia musulmana, dupa cum sunt si oameni care sunt frustrati ca asa ceva a fost posibil si cei mai multi nu inteleg de ce s-a intamplat acest lucru.

Lumea, dupa Paris: Teroristii nu au fost decat bratul care a executat - Interviu

Ce credeti ca s-ar fi intamplat daca politia nu era pregatita? Era posibila o alta tragedie asemenea celei de la Charlie Hebdo?

Cred ca politia daneza a facut ce stie ea cel mai bine sa faca si asta e din nou un lucru caracteristic societatii daneze. Danezii sunt foarte profesionisti in tot ceea ce fac.

Inteleg ca politia era deja in alerta, acest personaj care a comis atentatul era deja pe lista politiei, pentru ca fusese condamnat in 2002 pentru un atac cu un cutit asupra unei persoane, intr-un tren din Danemarca, iesise din inchisoare de doua saptamani, deci politistii stiau de existenta lui si de iminenta unui asemenea atac si asta a facut ca lucrurile sa nu fie asa tragice cum ar fi putut fi.

Si sigur ca da, daca locul cu pricina nu ar fi fost pazit de politisti, ne-am fi confruntat cu o situatie mult mai dramatica.

In Franta, partidele xenofobe si antiimigrationiste au parut a fi intarite dupa evenimentele din 7-10 ianuarie. Cum s-au raportat politicienii din Danemarca la atacurile din weekendul trecut? Au incercat sa castige capital politic?

E o diferenta culturala si un subiect care merita o discutie mult mai larga. Danezii nu sunt francezi, sunt mai retinuti in exprimare.

Eu personal nu am vazut o astfel de reactie. Este adevarat ca Danemarca nu are un Jean-Marie Le Pen, insa are un partid nationalist - Dansk FolkeParti (Partidul Popular Danez) - care are suporteri nationalisti, dar nu as pune un egal intre Partidul Popular Danez si Frontul National al lui Marie Le Pen.

Caricaturistul vanat de teroristi la Copenhaga povesteste groaza prin care a trecut

Cei din formatiunea daneza au niste idei nationaliste, probabil vor incerca sa capitalizeze acest eveniment; spun probabil pentru ca nu am vazut inca nicio declaratie de la reprezentantii acestui partid.

Dar probabil asa se va intampla, pentru ca ei au avut un discurs nationalist si s-a vazut un reviriment al atitudinii nationaliste, care a devenit foarte clar la alegerile europarlamentare, cand Dansk FolkeParti a obtinut un procent foarte mare din suportul popular, surprinzator chiar si pentru danezi.

Dar nu cred ca este acelasi tip de atitudine, iar societatea daneza este destul de echilibrata. Danezii nu sunt genul de personaje care sa iasa pe strada si sa-si exprime nemultumirea foarte evident.

Cu toate astea, cred ca va fi o presiune asupa minoritatii musulmane, dupa cum spunea si unul dintre danezii cu care am vorbit: e destul de dificil sa fii musulman acum, pentru ca e inerenta reactia nu neaparat negativa, dar de precautie fata de aceasta minoritate.

Dar nu spun ca va exista o reactie evidenta, ca danezii deodata nu ii mai vor pe musulmani in tara sau lucruri din acestea foarte grave.

Dupa atentatul de la Charlie Hebdo, au existat multe voci care avertizau ca, daca Europa nu trateaza tragedia cu responsabilitate, risca declansarea unui razboi al culturilor. Pana la urma, cum trebuie tratate astfel de atacuri?

Cred intr-un echilibru atunci cand vorbim de aceste atentate, cred ca fiecare trebuie considerat in contextul in care a avut loc: ceea ce s-a intamplat la Paris trebuie considerat din perspectiva societatii franceze, trebuie luat in considerare ce tip de publicatie era Charlie Hebdo.

Ceea ce s-a intamplat in Danemarca trebuie analizat din perspectiva background-ului cultural danez; nu cred ca poti sa pui o eticheta care sa cuprinda ambele atentate.

Atacuri armate la Copenhaga: Barbatul care ar fi deschis focul, ucis de politie - UPDATE

In acelasi timp, ce s-a intamplat in Danemarca reprezinta un semnal de alarma. In spatele discursului radical islamist se pot ascunde tot felul de derapaje, cum este cel pe care l-am vazut sambata trecuta.

Eu nu stiu daca acest personaj era membru al unei grupari teroriste, probabil ca nu; nici nu stim daca avea mai mult decat cei doi sustinatori retinuti deja de politie,; nu stim daca atacul lui se inscrie intr-o serie coordonata de ISIL sau al Qaida.

Insa stiu ca baiatul asta a reusit sa se ascunda in spatele discursului radical promovat de ISIL. De altfel, politia a aratat ca inainte cu doar cateva ore de atac el a scris un mesaj pe Facebook, in care isi arata sustinerea fata de ISIL.

Dar este foarte clar ca tipul asta de mesaj radical a patruns deja in Europa si este periculos ca in spatele lui se pot ascunde personaje care gasesc un fel de supapa si produc evenimente din acestea extrem de tragice.

Dezbaterea despre libertatea de exprimare s-a reinflamat acum, dupa atacurile din Copenhaga. Pana la urma, care sunt limitele acestei libertati? Care e linia intre responsabilitate si cenzura? Ce le-ati spus studentilor dvs. de la jurnalism?

E o discutie pe care am avut-o de foarte multe ori cu studentii mei, e un lucru de care m-am izbit si eu mult cand am lucrat in presa.

E foarte complicat de spus unde e limita. Sunt sustinatorul caii de mijloc aristotelice, nu mi-au placut niciodata extremele.

Noi voi spune niciodata ca libertatea de exprimare permite orice. In acelasi timp, acest concept e foarte fluid si depinde foarte mult de background-ul cultural: ce pentru mine e umor s-ar putea sa ofenseze pe altii. In acelasi timp, e normal sa avem umor si e normal sa putem sa glumim pe anumite teme.

Limita asta de fapt nu exista, o stabilim noi in functie de morala noastra si raportat la background-ul cultural.

Atacuri armate la Copenhaga: Mai multe arestari dupa vasta operatiune a politiei

Cele doua cazuri nu sunt egale, ce s-a intamplat la Charlie Hebdo si ce s-a intamplat la Copenhaga. Charlie Hebdo e o publicatie satirica; regula jocului spune ca tu stii dinainte ca ei folosesc umorul si au folosit reprezentari satirice nu doar pentru islam, ci pentru toate religiile. Nu vrei sa-i citesti, nu cumperi ziarul, acesta este modul prin care audienta ii poate taxa.

Jyllands-Posten, publicatia care a tiparit in 2005 cele 12 reprezentari caricaturistice ale lui Mahommed, este o publicatie generalista, este cea mai mare publicatie din Danemarca. Si mai are o caracteristica interesanta, este un ziar nationalist.

Din nou, nu spun ca nu ar fi trebuit sa publice aceste caricaturi. Cred insa ca situatia este atat de sensibila in lume in momentul asta, incat jurnalistii trebuie sa fie precauti, au o presiune asupra lor si trebuie sa fie atenti la consecintele pe care le pot avea demersurile lor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#atac terorist Copenhaga, #limite libertate exprimare, #discurs radical Europa , #terorism