Consilier prezidential: Teroristii pot lovi romani si interesele romanesti - Interviu

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:29
3974 citiri
Consilier prezidential: Teroristii pot lovi romani si interesele romanesti - Interviu

Consilierul prezidential Iulian Chifu vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre amenintarea islamismului radical din Nordul Africii, in contextul capturarii de catre islamisti a unei mari parti din teritoriul statului Mali, dar si al atacului terorist din Algeria, in care au murit doi romani.

Chifu considera ca gruparile asociate organizatiei teroriste al Qaida pot lovi oriunde, asa ca si cetatenii romani, companiile sau interesele romanesti pot deveni victime ale acestora.

"Ne priveste, mai ales cand un asemenea fenomen nestavilit la el acasa ajunge sa se manifeste pe teritoriul european, acolo unde se afla la studii, la munca sau pur si simplu stabiliti sau in trecere cetateni romani", a declarat Chifu.

Consilierul prezidential vede zona sahariana si subsahariana ca un loc in care diferitele probleme permit inflorirea gruparilor teroriste jihadiste.

Referindu-se la luarea de ostatici din Algeria, cea in care au murit cei doi romani, Chifu considera ca are multe elemente noi.

"E nou faptul ca atacul s-a dat la o facilitate de extractie si prelucrare de petrol si gaze, industria cea mai importanta din Algeria. Noua e formula de rivalitate si modul de disputare a legitimitatii si intaietatii dintre grupari si liderii jihadisti din Algeria, preluarea francizei al Qaida in zona, intre cei mai batrani si cei mai tineri", ne-a mai declarat oficialul roman.

Citeste interviul acordat Ziare.com de consilierul prezidential Iulian Chifu:

Ce riscuri prezinta pentru Romania, direct si indirect, ascensiunea islamismului radical in Africa de Nord, in special in Mali?

Islamismul radical in manifestarile sale sub forma jihadismului, a contestarii libertatii si vietii oamenilor este un precursor si cadru perfect pentru actiunile teroriste. Cand forma de exprimare sunt grupari asociate al Qaida - clasica, in Peninsula araba, in Maghrebul Islamic sau alte organizatii de aceeasi factura, loviturile unor asemenea organizatii care pot lovi oriunde pot lovi si cetateni romani, companii romanesti, interese romanesti sau ale aliatilor nostri din NATO.

Ne priveste, mai ales cand un asemenea fenomen nestavilit la el acasa ajunge sa se manifeste pe teritoriul european, acolo unde se afla la studii, la munca sau pur si simplu stabiliti sau in trecere cetateni romani.

Despre Mali putem vorbi despre un stat slab, un stat esuat, fara posibilitatea de a-si controla frontierele si teritoriul si unde, in afara separatistilor tuaregi din Azawad, s-au deplasat pe zona de vid saharian grupari jihadiste din al Qaida in Maghrebul Islamic.

Situatia de haos a fost accentuata si de o lovitura de stat la Bamako, in capitala Mali, deci o "furtuna perfecta" din punct de vedere al vulnerabilitatilor unui stat, fapt speculat ca oportunitate de catre jihadisti, care si-au extins teritoriu si au dorit cucerirea Capitalei. Pe acest fond s-a produs interventia franceza, pe baza unei rezolutii ONU in materie.

Din pacate e vorba nu doar de Mali, ci de numeroase state sahariene si subsahariene situate intre Stramtoarea Bab el Mandeb si Sahara Occidentala in care state slabe macinate de rivalitati etnice, probleme de natura teritoriala ca rezultat al decolonizarii sau aspiratia spre resurse determina acest haos ce permite inflorirea gruparilor teroriste jihadiste, intemeiate pe radicalism islamic dar cu agende foarte diverse si extrem de lucrative.

Teoretic vorbind, daca se ia decizia participarii Romaniei la o actiune in Mali, care poate fi nivelul nostru maxim de implicare?

Situatia este in curs de analiza si evaluare. Fiind in absenta unei evaluari de specialitate si inaintea unei decizii oficiale, am sa ma abtin in a comenta chiar si teoretic acest aspect. Ar insemna sa speculez sau sa ma pronunt inaintea unor autoritati responsabile.

Atacul terorist din Algeria reprezinta o noutate in zona prin amploare si faptul ca a fost justificat ca un raspuns la interventia franceza din Mali. Asistam la o faza noua, diferita, a amenintarii teroriste din aceasta zona?

Atacul nu este nou, ba este chiar purtat de o grupare al carui lider a functionat multa vreme in zona, in special in anii '90, el fiind respins de al Qaida si creandu-si propria grupare terorista in regiune.

Luarile de ostatici sunt caracteristice Algeriei si actiunii Grupului Islamic Armat, a Grupului Salafist pentru Predica si Lupta, islamistii algerieni, reuniti ulterior in cadrul al Qaida in Maghrebul Islamic. Nici grupul nu e nou, nici tipul de actiune.

Cat despre rapirea strainilor ca tip de finantare a terorismului, o afacere lucrativa locala, si acum exista cateva zeci de cetateni straini rapiti - turisti, rataciti, oameni care s-au aventurat in desert.

Ce e nou e faptul ca atacurile au revenit. E nou faptul ca atacul s-a dat la o facilitate de extractie si prelucrare de petrol si gaze, industria cea mai importanta din Algeria. Noua e formula de rivalitate si modul de disputare a legitimitatii si intaietatii dintre grupari si liderii jihadisti din Algeria, preluarea francizei al Qaida in zona, intre cei mai batrani si cei mai tineri.

E de mentionat ca, dupa datele prealabile cunoscute, miscarea nu are nimic cu Mali decat poate faptul ca are loc in aceeasi arie geografica (dar la peste 1.000 de km de granita cu aceasta tara), in acelasi interval de timp si ca rapitorii teroristi ar fi vrut sa se refugieze intr-acolo, pe teritoriul necontrolat din nordul Mali pentru a-si negocia sumele de primit de la statele ai caror cetateni au fost rapiti.

Grupul venea din Libia unde a fost implicat in diferite activitati, poate chiar in luptele de rasturnare a lui Gaddafi sau poate dimpotriva, in luptele de aparare a lui Gaddafi, in orice caz procurand armele aflate din belsug in Libia de dupa Gaddafi, din depozitele armatei sparte, devastate si devalizate de luptatori, traficanti si aventurieri de pretutindeni.

Se vorbeste despre o implicare a UE, sub diferite forme, in Mali. Care trebuie sa fie rolul blocului comunitar in aceasta tara, dincolo de o eventuala participare in cadrul interventiei militare de acolo, dupa ce aceasta ia sfarsit?

In momentul de fata nu exista o misiune a UE implicata, s-a discutat o asemenea situatie tensionata intr-un Comitet al Afacerilor Externe, dar avem de a face cu o interventie franceza ce dubleaza si anticipeaza o interventie ECOWAS.

Pe dimensiune de securitate, institutia chemata sa intervina, daca e identificata necesitatea unei asemenea interventii, ar fi NATO, iar daca nu intra in spatiul de operatiuni al Aliantei - daca nu exista o amenintare directa - vorbim despre o posibila misiune PESAC a UE.

Cred ca e prematur sa vorbim astazi in acesti termeni, avem de a face cu o interventie franceza si ECOWAS si o solicitare eventuala de sprijin catre statele europene, intr-o forma de coalitie de vointa, mai degraba, sub comanda franceza.

Nu stiu daca UE isi va defini un rol sau o misiune pe teren, combaterea terorismului e o necesitate, sprijinul pentru autoritatile de la Bamako e alt tip de actiune ce presupune o abordare diferita. Vom vedea evolutia reala a unui asemenea conflict si formulei de desfasurare a trupelor unor state europene si nu numai si egida sub care se vor desfasura aceste trupe. Pentru moment avem trupe si capabilitati franceze ce incearca sa respinga atacul separatistilor si islamistilor catre sudul Mali.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Romania Mali Algeria terorist, #Chifu teroristi Romania , #terorism