Cum impaca Statul Islamic rivali vechi

Autor: Ana Ilie
Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 17:54
8793 citiri
Cum impaca Statul Islamic rivali vechi

Statele Unite si aliatii sai se mobilizeaza pentru lupta cu gruparea extremista Statul Islamic, ce a ocupat teritorii importante in Irak si Siria. Teama comuna de un adversar recunoscut pentru brutalitate face ca acestei coalitii sa i se alature rivali vechi ai Americii.

Statul Islamic a avansat atat de rapid, crede The New York Times, si pentru ca inamicii sai se dusmanesc intre ei. Din acest motiv, un efort comun al capitalelor Teheran, Washington, Londra si Damasc a fost scos din discutie mult timp.

Statul Islamic, din ce in ce mai multi adepti in Europa - O tanara promoveaza terorismul pe Twitter (Video)

Mai mult, amenintarea jihadista a fortat si reexaminarea tensiunilor vechi de secole intre sunniti si siiti, kurzi si turci. Pe fondul avansului galopant al miscarii sunnite extremiste, "rivalitatile traditionale din regiune au intrat intr-o pauza pentru moment", spune Vali Nasr, decanul Scolii de Studii Internationale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins.

Spre exemplu, cand armata SUA se pregatea sa paraseacsa Irakul, in 2011, principalii sai dusmani erau trei militii siite, organizate de seful spionajului iranian, Qassim Suleimani, si inarmate cu bombe iraniene. In ultima perioada, cand avioanele SUA bombardeaza pozitiile Statului Islamic din Irak, cele trei militii ale lui Suleimani faceau acelasi lucru pe teren.

SUA au bombardat Statul Islamic in Irak, inainte ca Obama sa anunte strategia impotriva jihadistilor

Iranul si SUA insista ca nu s-au coordonat, insa convergenta intereselor lor este un simbol puternic al felului in care Statul islamic a re-ordonat regiunea, subliniaza sursa citata.

Daca este o parte pozitiva a haosului starnit de Statul Islamic, atunci ea este perspectiva, chiar si indepartata, a unei mai mari stabilitati in regiune, in conditiile in care diversele diferente gepolitice, religioase si etnice gasesc un punct comun. Expertii nu au prea multe sperante in acest sens. In cazul Iran-SUA, "convergenta tactica" nu s-ar traduce, spre exemplu, intr-o alianta mai durabila.

Arabia Saudita, majoritar sunnita, si Iranul siit, a caror rivalitate indelungata a modelat diferentele interconfesionale in Orientul Mijlociu si s-a desfasurat in razboaie prin intermediari in Siria si Irak, s-au trezit ca se opun, amandoua, Statului Islamic. O posibila deschidere a relatiilor intre ele ar putea conduce, spera observatorii, la finalul razboiului civil din Siria.

In Siria e mai vizibil ca oriunde mediul complex al aliantelor in schimbare. SUA au cerut indepartarea presedintelui Bashar al-Assad, in vreme ce Iranul il sustine, alaturi de Rusia. Obama trebuie sa calculeze cat de mult poate lupta impotriva Statului islamic, fara a-l ajuta pe Assad sau a sustine agenda celorlalte doua puteri. Daca ar face asta ar mania Turcia, un partener important in regiune.

Turcia, la randul sau, are propriile dileme. Daca la inceputul revoltei din Siria presupunea ca Assad va cadea repede si a sustinut gruparile rebele cu arme si le-a permis sa traverseze dupa plac lunga granita turco-siriana, pe masura ce revolta s-a transformat in razboi civil, Turcia s-a trezit criticata pentru ca permis ascensiunea Statului Islamic.

Gruparea extremista a devenit acum o amenintare pentru Turcia. Cum Statul Islamic tine ostatici 50 de turci, orice incercare a Turciei de a viza gruparea se loveste de ingrijorarea pentru vietile acestora - in asa masura incat, public, liderii turci s-au opus loviturilor americane in Irak.

Turcia mai are si un alt interes: Partidul Muncitorilor din Kurdistan duce de mult timp o insurgenta impotriva Turciei, insa dupa ce militantii au amenintat regiunea kurda din Irak, luptatorii sai au sarit in ajutorul kurzilor. Desi PKK este pe lista gruparilor teroriste intocmita de SUA, exista cereri de revizuire a acestui lucru, ceea ce ar spori legitimitatea gruparii, insa ar enerva Turcia.

Astfel, aparitia Statului Islamic a accelerat procesul de repozitionare a Orientului Mijlociu, care a inceput cu Primavara Araba, in urma cu trei ani. In regiune, ordinea veche practic s-a dezintegrat, mai arata NYT.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Statul islamic Iran SUA, #cooperare coalitie Statul islamic , #terorism