Cum opresti jihadistii sa recruteze in Europa?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 10:30
8687 citiri
Cum opresti jihadistii sa recruteze in Europa?

Sute, poate mii de europeni au fost recrutati de jihadistii gruparii teroriste Statul Islamic si au decis sa lupte in Siria si Irak.

Fostul ministru de Externe britanic, Jack Straw, actualmente parlamentar, explica, intr-un editorial in The Lancashire Telegraph, care este atractia jihadului si cum pot fi oprite recrutarile.

In fata ororii violentelor comise de Statul Islamic in nordul Irakului si Siria, trebuie amintit ca, de-a lungul secolelor, omenirea, indiferent de rasa sau religie, a dat dovada de comportament barbar.

Mii de oameni au fost torturati, apoi executati in cel mai barbar mod posibil. In numele lui Dumnezeu, scrie Straw. Daca acum se numeste jihad, in trecut s-a numit Inchizitia. Europa a cunoscut barbaria milioanelor ucise in numele Dumnezeului crestin.

In SUA, extremistii au linsat persoane de culoare in numele aceluiasi Dumnezeu. In istoria recenta, peste 3.500 de persoane au fost ucise in conflictul din Irlanda de Nord.

De la atentatele de la 11 septembrie 2001 incoace, exista pericolul de a uita istoria si de a crede ca teroristi sunt numai in Orientul Mijlociu, justificandu-si brutalitatea prin aceea ca sunt "musulmani mai buni". Insa si preotii catolici ai Inchizitiei se comportau contrar religiei lor, la fel ca si extremistii din Statul Islamic.

Deci ce anume atrage sute de europeni sa lupte alaturi de Statul Islamic, in numele Dumnezeului lor?

Fostul sef al diplomatiei da vina pe "nemultumiri", "alienare" si "apartenenta la o grupare". In Europa anilor '30, erau multi tineri fara loc de munca, fara respect de sine si alienati de societate. Politica conventionala era o conspiratie impotriva lor si erau atrasi de lideri carismatici, care ii convingeau ca gruparile fasciste le ofera un viitor, o apartenenta si o definitie.

Fenomenul este similar si acum. Cetatenii europeni care pleaca sa se alature jihadului o fac pentru putere, statut, bani, lucruri de care se simt privati acasa. Ii entuziasmeaza si ideea de a-i trata cu violenta pe altii. Actiunile lor devin justificabile odata ce liderii lor carismatici le spun ca fac totul in numele lui Dumnezeu.

Cum pot fi ei descurajati sa se alature jihadistilor?

Mai intai, sustine Straw, trebuie demascata aceasta justificare religioasa a barbariei. Liderii religiosi, locali si statali, si alte figuri importante trebuie sa continue sa isi exprime oroarea fata de aceste grupari.

In al doilea rand, trebuie facut tot ce se poate pentru a opri acesti indivizi alienati sa se indrepte spre o viata de crima. E momentul sa fie intarite sau modificate masurile antiteroriste, insa schimbarile trebuie sa fie corecte.

Scolile, universitatile, scolile islamice, moscheile si familiile, toate trebuie sa se implice pentru a depista posibilii recruti ai jihadistilor.

In al treilea rand, e nevoie de o politica occidentala mai echilibrata, spune Straw. In conflictul palestiniano-israelian opereaza un dublu standard, spre exemplu - de prea multe ori pare ca sute de morti palestiniene reprezinta mai putin decat moartea unui israelian. E nevoie de o politica mai corecta.

In al patrulea rand, conchide fostul ministru de Externe, e nevoie de mai multe eforturi in sensul intelegerii intre comunitati. Trebuie sa creasca intelegerea islamului, ceea ce are in comun cu iudaismul si crestinismul si sa nu fie pusi niciodata alaturi cei cu adevarat credinciosi cu cei care sunt inclinati spre terorism.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Stat Islamic recruti Europa, #Stat Islamic luptatori , #terorism