Cum rateaza autoritatile semnele marilor atacuri: De la Pearl Harbor la maratonul din Boston

Joi, 02 Mai 2013, ora 09:17
3554 citiri
Cum rateaza autoritatile semnele marilor atacuri: De la Pearl Harbor la maratonul din Boston
Foto: britannica.com

Institutiile de securitate din intreaga lume rateaza, deseori, semne care ar indica atacuri majore iminente, care duc la pierderi numeroase de vieti omenesti.

O analiza realizata de jurnalistul Peter Bergen, specializat in securitate nationala si director al Fundatiei New America, arata cum guvernele sunt luate prin surprindere de atacuri ce ar fi putut fi prevazute, relateaza CNN.

In cartea "Pearl Harbor: Warning and Decision" (Pearl Harbor: Avertizare si decizie) din 1962, autoarea Roberta Wohlstetter arata cum atacul Japoniei asupra flotei militare a Statelor Unite din decembrie 1941 nu ar fi trebuit sa fie atat de surprinzator cum a parut in acel moment, pentru ca existau semne cunoscute de guvernul american care sugerau ca un astfel de atac militar ar fi posibil.

Totusi, indiciile nu au fost usor de interpretat si nici nu au fost comunicate corect in interiorul armatei Statelor Unite. "Este mult mai simplu, dupa eveniment, sa separi semnalele relevante de cele irelevante. Un astfel de indiciu devine limpede dupa incident", explica Wohlstetter.

De asemenea, chiar daca exploziile de la maratonul din Boston nu au fost atat de dezastruoase precum atacul de la Pearl Harbor, acestea au avut in comun semnalele interpretate gresit sau ignorate de autoritati. Una dintre principalele probleme este blocarea in birocratie a unor informatii importante care, daca ar fi fost intelese corect, ar fi dus, poate, la evitarea atacului.

Lectia americana dupa 11 septembrie

Agentia de securitate a Rusiei, FSB, a anuntat FBI-ul in 2010 ca Tamerlan Tarnaev, unul dintre cei doi frati responsabili de actele de terorism, care a fost ucis, a devenit un sustinator al islamului radical. Agentii federali l-au investigat pe acesta, insa nu au gasit nimic compromitator.

Acestia habar nu aveau ca Tamerlan s-a intors in SUA, dupa un an de la investigatie, dintr-o calatorie in Daghestan, regiune cunoscuta pentru numerosii militanti islamici de acolo. Acest lucru ar fi trebuit sa ridice niste semne de intrebare, mai ales in conditiile in care tanarul se afla pe listele de supraveghere a doua servicii federale.

Astfel de probleme au existat si inainte de atentatele din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, sustine republicanul Lindsey Graham. Dar se presupune ca astfel de probleme birocratice au fost rezolvate dupa atacurile asupra celor doua turnuri.

Asta dupa ce CIA a obtinut numeroase indicii strategice, in primavara si vara anului 2001, care sugerau ca Al Qaida planuieste un atac cutremurator.

Explozii in Boston: FBI nu l-a verificat pe atacator dintr-o greseala de ortografie?

Insa agentia a ratat, din lipsuri birocratice, trecerea pe lista de supraveghere a doi barbati pe care CIA ii suspecta ca sunt membri Al Qaida. Este vorba despre Nawaf al Hazmi si Khalid al Mihdhar, care au reusit sa intre cu usurinta pe teritoriul american cu numele lor reale si care au deturnat avionul care s-a prabusit peste Pentagon in septembrie 2001.

Un alt caz asemanator este cel al psihiatrului militar Nidal Hasan, care a ucis 13 persoane in Texas, in 2009. Inaintea atacului, agentiile de securitate au interceptat mai multe mailuri dintre Hasan si Anwar al-Awlaki, un preot de origine americana stabilit in Yemen, cunoscut pentru predicile sale anti-americane si pentru legaturile cu diversi militanti. Agentii nu au luat in seama aceste convorbiri, crezand ca mailurile sunt justificate de meseria lui Hasan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#terorism mondial, #semne terorism, #semne atacuri, #indicii terorism, #atentate Boston, #atentate 11 septembrie , #terorism