De ce al Qaida va infrange Statul Islamic

Autor: Ana Ilie
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 17:58
9596 citiri
De ce al Qaida va infrange Statul Islamic
Foto: AkiPress

Cu toate ca Statul Islamic a avut o evolutie fulger in Irak si Siria, mediatizata mai ales din cauza brutalitatii cu care militantii siiti au supus populatiile cucerite, gruparea al Qaida a cucerit, de fapt, mai multe teritorii in lumea araba in ultimele sase luni, prin intermediul gruparilor sale afiliate.

Pe termen lung, al Qaida va castiga in lupta cu Statul Islamic, cu toate ca acesta din urma inca mai detine un teritoriu extins, scriu Daveed Gartenstein-Ross, de la Universitatea Georgetown, si Bridget Moreng, analist al amenintarilor la Valens Global, pentru Politico.

Ce urmeaza sa vedem in perioada urmatoare, spun expertii, este un urias razboi al ideologiilor si tacticilor celor doua grupari teroriste. Ironia face ca, intr-o vreme in care amenintarea violentelor teroriste este la nivel mai ridicat decat inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, tocmai al Qaida poate ajunge sa fie vazuta drept "cel mai mic rau" tocmai de catre acele guverne pe care le-a delegitimizat.

In anul ce a trecut, castigurile teritoriale ale Statului Islamic au fost minore - orasul Baghdadi din provincia irakiana Anbar, tabara de refugiati Yarmouk din Damasc, spre exemplu - si controlul acestor teritorii este fluctuant. In schimb, arata sursa citata, organizatiile afiliate al Qaida au avut avansuri importante, in special in Siria si Yemen.

De ce nu a fost acordata atentie in presa acestor avansuri? In parte pentru ca Statul Islamic are capacitati media ce le depasesc cu mult pe cele ale al Qaida, care de ani de zile implementeaza o strategie ce implica o prezenta tacuta. Numai ocazional, al Qaida incearca sa ocupe si sa controleze teritoriul.

Gruparea terorista atat de radicala, incat a fost respinsa de al Qaida

Foarte des, legatura dintre gruparile afiliate si reteaua al Qaida nu este anuntata si gruparea chiar depune eforturi pentru a ascunde aceste legaturi.

Aceasta strategie este eficienta impotriva statelor occidentale si impotriva guvernelor din regiune, pe care al Qaida incearca sa le rastoarne, asa cum s-a intamplat in cursul Primaverii Arabe, cand a incercat sa destabilizeze Guvernele din mai multe tari si sa-si construiasca propriul Executiv.

Cand a aparut in scena Statul Islamic, cu capacitatea superioara de comunicare, multe din punctele forte ale al Qaida au devenit slabiciuni. Actiunile clandestine ale acesteia au devenit, dintr-un avantaj in lupta cu Occidentul, intr-o problema in competitia cu Statul Islamic pentru grupari afiliate si recruti. Pentru ca al Qaida era tacuta in comparatie cu Statul Islamic, pentru unele miscari jihadiste a devenit evident ca Statul Islamic devine singura miscare importanta.

Al Qaida a incercat sa-l elibereze pe britanicul decapitat de Statul Islamic

Recentele avansuri ale al Qaida arata insa ca aceasta competitie intre doua grupari jihadiste este departe de a se fi incheiat. Al Qaida va fi provocata sa se adapteze, insa ramane de vazut daca gruparea va imita Statul Islamic, devenind mai vocala si mai deschisa sau adaptarea sa va fi neconventionala, bazandu-se pe asteptarea momentului in care Statul Islamic se intinde peste posibilitati si este distrus tocmai de faptul ca e principala grupare implicata in lupta impotriva Occidentului.

Orice ar alege, spun expertii, al Qaida este in plina expansiune. Avansurile sale au surprins multi analisti, mai ales ca gruparea isi deghizeaza prezenta in multe zone cucerite. Spre exemplu, multi analisti nu stiau ca gruparea Katibat Uqba ibn Nafi din Tunisia sau Emiratul din Caucaz sunt afiliate al Qaida pana cand aceste grupari nu si-au descris singure apartenenta, in ultimele luni.

Comentatorul jihadist Abdallah bin Muhammad a scris recent un articol in care apara aceasta abordare, citandu-l pe Osama bin Laden, care a spus ca un stat islamic este "sinucidere politica", intrucat Occidentul se va mobiliza pentru a zdrobi acest stat.

Desi al Qaida a mai controlat teritorii si in trecut, nu a declarat niciodata un califat, precum Statul Islamic, in special pentru ca gruparea nu a considerat niciodata ca este in stare sa guverneze un teritoriu important pentru o perioada lunga de timp. Al Qaida s-a concentrat, in schimb, pe construirea pe tacute a unei structuri organizationale de-a lungul mai multor state, pe care le-a destabilizat si unde se pregateste sa ridice structuri de guvernare, pe fondul haosului pe care il va starni.

Modelul Statului Islamic a deranjat insa planul bine construit al al Qaida - gruparea a atras deja doua grupari afiliate importante si face avansuri altora. Insa Statul Islamic nu a facut altceva decat sa-si creeze dusmani in regiune. Cel mai evident mod de a contracara Statul Islamic este, pentru al Qaida, sa devina mai deschisa, sa isi asume public gruparile afiliate si sa puna in scena demonstratii de forta precum cele ale Statului Islamic.

O alta optiune la indemana al Qaida este insa reabilitarea in regiune pe seama faptului ca devine aproape "tolerabila" comparativ cu Statul Islamic, cel putin in unele state sunnite. La aceasta situatie poate contribui si actuala competitie intre sunniti si siiti din regiune, asa ca se poate ajunge la o situatie, spun expertii, in care al Qaida va fi sponsorizata de unele state, in conditiile in care va continua sa opereze sub nume diferite.

Cine va invinge? Competitia dintre cele doua grupari va fi acerba, scrie sursa citata, si pot avea loc evolutii neasteptate. Lupta poate dura ani de zile. Insa al Qaida este mai bine pozitionata pe termen lung, in vreme ce nu se cunoaste daca Statul Islamic are o strategie pentru vremuri negre. Pe de alta parte, al Qaida a supravietuit unui atac al occidentului de mai bine de un deceniu si jumatate, dar ascensiunea Statului Islamic reprezinta o provocare ce, daca este corect exploatata, poate slabi organizatia lui bin Laden.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Al Qaida lupta Stat Islamic, #Stat Islamic rivalitate al Qaida , #terorism