De la cititori: Sunt teroristii pe punctul de a invinge?

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 23:01
2581 citiri
De la cititori: Sunt teroristii pe punctul de a invinge?
Foto: Arhiva

Daca credeti ca numai Securitatea ceausista s-a angajat in exercitii ce pareau ridicole, cum a fost proiectul de colectare, clasificare si stocare pe benzi de calculator a mostrelor de scris de mana ale tuturor cetatenilor tarii, va inselati.

Cele 20 de milioane de mostre grafologice ale Securitatii par aproape nimic, in comparatie cu ce se intampla astazi in SUA, Canada, Anglia si in multe alte tari.

Ma refer aici la proiectul Echelon, care a inceput prin anii 1960, ca AUSCANZUKUS, insemnanad un consortiu intre Australia, Canada, Noua Zeelanda, Regatul Unit si SUA, o organizatie ce culegea date din telecomunicatiile Uniunii Sovietice si ale tarilor satelite.

Aceasta operatiune s-a dezvoltat in continuu, in pas cu tehnologia, iar acum, in secolul XXI, a ajuns sa proceseze milioane de convorbiri telefonice, faxuri etc. in fiecare ora.

Din moment ce legile SUA interzic guvernului sa spioneze convorbirile telefonice ale cetatenilor tarii, aceasta functie a fost delegata Canadei, in timp ce SUA, in mod reciproc, o face pentru guvernul canadian.

Imensul sistem de calculatoare are un "dictionar" special, cu vreo 900 de cuvinte, care, pronuntate in timpul unei convorbiri telefonice, declanseaza inregistrarea ei.

Aceste cuvinte contin diverse "chei", cum ar fi: asasinare, lichidare, bomba, explozie, eliminare, atentat, razbunare, lovire, rai, iad, ceruri, cruce, mormant, trimitere la stramosi, intalnire cu Hristos, scurtare cu un cap, sase picioare sub pamant, sicriu, necrolog anticipat, uraniu, plutoniu, radiatie etc.

Masina inregistreaza conversatia, sau faxul, impreuna cu numarul de telefon de origine si numarul chemat.

Continutul fiecarei inregistrari este imediat examinat de un lucrator specializat. Daca acesta considera continutul convorbirii relevant, inregistrarea este transmisa organelor de securitate din SUA sau Canada, tara de origine a convorbirii sau a faxului, pentru a se obtine ordinul judecatoresc de urmarire, conform legii.

Acest procedeu se aplica si telefoanelor mobile. Asa se face ca agentiile de securitate prind o multime de teroristi in faza incipienta a pregatirii actelor lor.

Dictionarul Echelon s-a extins si include acum si cuvinte "slang" (jargon sau argou) din 125 de limbi, cuvinte care au, de fapt, sensuri extrem de nefaste, privind intentii de a ucide, de a bombarda sau de a sabota diverse obiective civile sau militare.

Ultimele incidente, privind plasarea unor bombe pe avioanele de transportat marfuri din Yemen, au fost descoperite inainte de producerea dezastrelor, prin interceptarea unor convorbiri pe telefoane mobile, in Pakistan si Yemen.

Fostele tari comuniste, Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria si Cehia, folosesc acelasi tip de sistem, dupa modelul american, unde o tara executa aceste "treburi murdare" pentru vecina ei, si viceversa.

Lumea in care traim astazi, justifica, in marea majoritate, o atitudine circumspecta din partea serviciilor de informatii, pentru a se apara de pericole care nu existau in secolul trecut, dar de aici pana la incalcarea drepturilor cetatenilor e o distanta minuscula.

Tocmai pentru a evita orice fel de aparente de acest fel, aproape toate tarile "contracteaza" cu vecinii astfel de activitati.

Se pare ca Ucraina o face pentru rusi, Rusia pentru ucraineni, Romania pentru unguri, Bulgaria pentru romani si asa mai departe.

Sumele enorme de bani din bugetele tarilor alocate unor astfel de operatiuni, extrem de vaste, cu mii de salariati, par sa fie o indicatie ca terorismul e pe cale de a invinge.

Adaugand si serioasa perturbare a calatoriilor aeriene, prin masuri extreme de securitate, limitarea drastica a accesului cetatenilor la diverse obiective, considerate turistice pana nu demult, cum ar fi barajele, tunelurile, podurile celebre, si vei vedea ca majoritatea telurilor teroristilor par sa fie atinse.

S-ar putea, cumva, ca civilizatia noastra sa bata in retragere?

Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...