Era insecuritatii: De ce vom mai vedea multe atentate teroriste

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 17:48
4643 citiri

Oricat de pregatite ar fi statele europene, oricat de bune ar fi serviciile lor de securitate, atentate precum cele produse in Franta acum cateva saptamani cred ca se vor repeta in lumea occidentala.

Poate nu in aceeasi maniera, cu atat de multe victime sau cu acelasi impact. Dar vom mai avea incercari si chiar atentate reusite. Poate nu in perioada urmatoare, poate nu in aceleasi tari pe care le-au lovit recent.

Argumente? Pentru ca exista grupari care cauta permanent acest lucru si care pot sa produca socuri puternice cu resurse minime. Pentru ca serviciile de securitate ale statelor europene (si din alte parti ale lumii, de altfel) nu vor putea sa anihileze 100% din atacurile planuite. De altfel, faptul ca abia acum cateva luni am avut atacul de la Charlie Hebdo si acum masacrele din Paris dovedeste asta fara probleme.

Si, mai ales, pentru ca ceea ce vedem nu e un start, e o continuare. Luati lista atentatelor teroriste comise de islamisti radicali in Europa din ultimii ani si veti vedea ca sunt numeroase. Cele mai multe sunt de dimensiuni mai mici, cu un impact emotional mai slab, pe care le uitam destul de repede.

Cati isi aduc aminte de atentatul de la Burgas, Bulgaria, din 2012 (30 de morti) sau de cel de la Bruxelles din 2014 (4 morti), daca enumeram doar cateva? Adaugati nenumarate atacuri prevenite sau care nu s-au mai intamplat din diferite motive.

O analiza a principalelor cauze, pe rand:

Grupari teroriste tot mai puternice

Nu au existat in istorie grupari teroriste atat de puternice, capabile de a face atat de mult rau oriunde in lumea asta precum avem azi. Mai mult, nu au avut niciodata baze teritoriale atat de puternice. Statul Islamic, autorul atentatelor de la Paris, controleaza direct un teritoriu mai mare decat Marea Britanie si are "afiliati" in tari ca Nigeria, Afganistan, Rusia, Libia si multe altele.

Al-Qaida, fosta "stea" a terorismului acum umbrita de Statul Islamic, are, dincolo de nucleul din Afganistan si Pakistan, si o prezenta puternica in Siria (prin Jabhat al-Nusra), in Yemen (unde controleaza o buna parte din tara) si alte tari musulmane ne-arabe, subsahariene, precum Somalia.

Ambele au insa si celule in statele occidentale, care pot actiona cum au facut-o in cazul Charlie Hebdo (al-Qaida) sau in cazul atacurilor de acum cateva zile (Statul Islamic).

Doar ca ele nu sunt singurele. In toata zona musulmana (si chiar in tari cu minoritati musulmane semnificative), mai ales in "statele esuate", exista grupari teroriste care oricand se pot "remarca" prin atentate in Europa sau America de Nord. Deja le comit in alte tari, de la Indonezia si Pakistan la India, Israel si Libia.

Sunt multe, puternice, bine finantate si au baze teritoriale semnificative in cele mai multe dintre cazuri. Nu trebuie sa mai explicam efectele.

Impactul mijloacelor de informare in masa

Suntem in era Internetului. Era in care orice act public, de la declaratii socante la atentate, ajunge in cateva minute la zeci de milioane de oameni si in cateva ore la peste un miliard. Teroristii stiu asta. Stiu ca nu mai trebuie sa distruga ceva precum Turnurile Gemene pentru a soca o lume.

Un atac al unui singur extremist va face valuri in toata lumea si asta in cateva minute de la producere. Nu e nevoie nici sa se arunce in aer sau sa aiba o arma de foc. Un singur barbat care injunghie cu un cutit 10 persoane la o terasa e de ajuns. Scopul lor nu ar fi sa omoare cat mai multi oameni, ci sa provoace TEROARE. E usor. Informatia se raspandeste imediat.

Mai e ceva de adaugat in privinta Internetului. Acum este extrem de usor pentru grupari aflate la mii de kilometri departare sa indoctrineze pe cineva, mai ales in Occident. Filmuletele care promoveaza (si glorifica) terorismul, conturile de Twitter sau Facebook care fac acelasi lucru nu au nevoie de prezenta teroristilor pentru a spala creiere si atrage noi adepti.

Poti sa actionezi asa cum vrea o banda de teroristi aflata la mii de kilometri departare fara sa ii intalnesti vreodata fizic si, mai mult, fara sa discuti cu vreunul dintre ei vreodata. Asta face totul cu mult mai periculos.

Un mediu "fertil" pentru teroristi

Teroristii sunt, in esenta, "pescari in ape tulburi". Gruparile lor profita de saracie, conflicte etnice si religioase, lipsa de educatie, despotism, coruptie, nedreptate pentru a canaliza frustrarile si ura unor oameni. Nu sunt majoritari in tarile sau populatiile din randurile carora provin, dar nici nu e nevoie sa fie.

Au nevoie doar de o minoritate radicala sau pe care un mic nucleu o poate radicaliza.

Contextul de azi le ofera multe pretexte pentru actiunea lor. Lumea araba e "in flacari", mai ales din 2011 incoace, Afganistanul si Pakistanul au facut doar pasi marunti inainte si ofera acelasi teren ideal pentru terorism, in Africa subsahariana apar probleme chiar si in tari altadata stabile, precum Nigeria, in timp ce saracia, coruptia si bolile fac inca ravagii.

Chiar si democratiile occidentale au propriile probleme, de la somaj la tensiuni sociale, care se rasfrang intr-un fel sau altul asupra minoritatilor de religie musulmana pe care le au.

Cand se opreste "era insecuritatii"?

Foarte probabil, Europa de Vest si America vor experimenta un asemenea nivel de insecuritate sa-i zicem "soft", adica fara punerea in pericol a existentei sau functionarii statului pentru mult timp.

Poti sa omori oamenii, dar e mai greu sau aproape imposibil sa omori ideologii ale urii, care se hranesc dintr-o "mare" de frustrari, disperare si ignoranta.

Aceasta insecuritate va disparea cand insasi natura comunitatilor care o produce se va schimba. Nu se va rezolva totul cu forta bruta, desi sigur ca distrugerea bazelor teritoriale ale Statului Islamic si al-Qaida ar aduce mai multa securitate. Dar sa nu asteptam o asemenea schimbare prea curand.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...