Extrema dreapta e in crestere in toata Europa - raport

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:04
2069 citiri
Extrema dreapta e in crestere in toata Europa - raport

Extrema dreapta este in crestere in intreaga Europa, in conditiile in care o noua generatie de tineri, care se manifesta online, adopta opiniile anti-migratie si nationaliste.

Studiul grupului britanic Demos, al carui rezultat a fost facut public inainte de o intalnire a politicienilor si cercetatorilor la Bruxelles, care vor dezbate fenomenul, examineaza pentru prima data atitudinile online ale sustinatorilor extremei dreapta, scrie The Guardian.

Folosindu-se de mesaje publicitate postate pe paginile de grup din reteaua Facebook, cercetatorii au convins peste 10.000 de simpatizanti din 14 partide si organizatii din 11 tari sa completeze un chestionar.

Studiul releva ca sentimentul radical nationalist este raspandit pe intregul continent, mai ales printre barbatii tineri, someri. Acestia sunt profund dezamagiti si cinici fata de guvernele proprii si Uniunea Europeana, se tem pentru viitor, in special in ceea ce privetse identitatea lor culturala, asa ca imigratia, in special cea care alimenteaza raspandirea islamului, este o preocupare constanta.

"Suntem la o rascruce in istoria Europei. In cinci ani vom vedea fie o crestere a urii si diviziunilor in societate, inclusiv ultra-nationalism, xenofobie, islamofobie si antisemitism, fie vom fi capabili sa ne luptam cu aceasta tendinta ingrozitoare", a explicat Emine Bozkurt, europarlamentar olandez care conduce lobby-ul anti-rasist din Parlamentul European.

Raportul survine la trei luni dupa ce Anders Breivik, sustinator al grupurilor de extrema dreapta, a ucis 69 de tineri intr-o tabara de tineret de langa Oslo. In urma anchetei, politia a descoperit o retea online, europeana, de dicutii pe marginea temelor anti-imigratie si nationaliste.

Partidele cu opinii anti-imigratie si islamofobice s-au raspandit si dincolo de locurile traditionale, precum Franta, Italia si Austria, ajungand in Olanda si alte tari din nordul Europei - au ajuns sa aiba blocuri parlamentare importante in opt tari.

In alte tari se constata o crestere a miscarilor nationaliste de strada, precum English Defence League (EDL). Insa aceasta este doar o parte a problemei: pe Internet, o noua generatie simpatizeaza cu aceste organizatii si schimba idei, in special prin intermediul Facebook. Numarul celor care urmaresc online un partid extremist depaseste cu mult numarul oficial de membri.

Jamie Bartlett, principalul autor al studiului Demos, sustine ca sunt sute de mii de extremisti de dreapta in intreaga Europa. "Sunt dezamagiti de politica traditionala si institutiile politice europene si ii ingrijoreaza erodarea culturii si identitatii nationale, asa ca se indreapta spre miscarile populiste, care se aderseaza acestor probleme. Acesti activisti sunt, in mare, in afara politicii traditionale, insa sunt motivati, activi si cresc ca numar. Politicienii din intregul continent trebuie sa asculte si sa raspunda", avertizeaza acesta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#extrema dreapta, #grupari extrema dreapta Europa, #Europa extremism , #terorism