Gruparea mai periculoasa decat Statul Islamic

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 08:36
5730 citiri
Gruparea mai periculoasa decat Statul Islamic
Foto: Hepta.ro

Statele Unite gresesc atunci cand se concentreaza doar pe Statul Islamic, intrucat gruparea afliata al Qaida din Siria, Jabhat al-Nusra, este o amenintare mai mare la adresa Americii, releva un nou raport.

Al-Nusra este "mult mai periculoasa pentru SUA decat Statul Islamic, pe termen lung", scriu autorii unui studiu care analizeaza amenintarile celor doua grupari, amenintari considerate "existentiale". Raportul a fost facut public saptamana trecuta de Institute for the Study of War and American Enterprise, transmite CNN.

Raportul critica strategia administratiei americane, care se concentreaza pe gruparea extremista Statul Islamic. "Orice strategie care nu se atinge de Jabhat al-Nusra va esua in a securiza teritoriul american", se arata in raport.

Comandantul Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, a subliniat totusi, intr-un discurs tinut miercuri, ca doar Rusia constituie o amenintare "existentiala", avand in vedere stocul de arme nucleare capabile sa loveasca SUA.

In raport se mai arata ca atacurie Statului Islamic si gruparii al Nusra pot ameninta economia globala si determina "societatile occidentale sa impuna controale severe asupra... drepturilor si libertatilor civile", asa ca "valorile americane si stilul de viata american" vor fi amenintate.

Luna aceasta, la Geneva, in Elvetia, ar trebui sa inceapa discutii intre regimul presedintelui Bashar al-Assad din Siria si cateva grupari rebele. Al Nusra, la fel ca Statul Islamic, nu vor participa, insa, arata raportul, care mai spune ca, din cauza acestei grupari, "actuala strategie din Siria va esua".

Al Nusra a aparut spre sfarsitul lui 2011, in primele zile ale razboiului civil sirian, si a fost compusa in general din sirieni veterani pe campul de lupta, care calatorisera in Irak pentru a se confrunta cu trupele americane de acolo.

In timp, a atras luptatori straini si s-a dovedit una dintre cele mai eficiente grupari care se lupta cu regimul sirian. Controleaza bucati din teritoriul nord-vestic sirian si are "putere coercitiva" asupra catorva grupari rebele.

Poate ca al Nusra nu are aceeasi capacitate ca Statul Islamic, insa se dovedeste o utila baza de operatiuni pentru alte elemente ale al-Qaida care ar putea incerca sa vizeze tinte occidentale, avertizeaza expertii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#grupare amenintare Stat Islamic, #al Nusra amenintare America , #terorism
Comentarii