Haos total la un hotel de 4 stele atacat de teroristi: Flacari, impuscaturi si zeci de morti

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 07:44
8481 citiri
Haos total la un hotel de 4 stele atacat de teroristi: Flacari, impuscaturi si zeci de morti
Foto: Facebook/Mary Mauldin

Cel putin 20 de oameni au fost ucisi intr-un atentat terorist, care a avut loc vineri seara intr-un hotel frecventat de occidentali si personal ONU din Ouagadougou, capitala statului african Burkina Faso.

Mai multi barbati mascati au luat cu asalt Hotelul Splendid, care se afla aproape de aeroportul international al tarii, luand zeci de ostatici, au relatat martori oculari, citati de BBC.

Holul hotelului a fost ulterior cuprins de flacari si puteau fi auzite tipete, a transmis un corespondent AFP aflat in apropierea cladirii, citat de Le Monde.

Incendiul a inceput in hol si a luat amploare in cursul noptii. O masina, care a luat foc din cauza incendiului din hotel, a explodat fara sa faca raniti.

Ulterior, ministrul Comunicatiilor, Remis Dandjinou, a transmis pe Twitter ca aproximativ 30 de ostatici au fost eliberati de armata. Ministrul Lucrarilor Publice, Clement Sawadogo, se afla printre cei eliberati.

33 de persoane au fost ranite si spitalizate. Nu se stie daca mai exista ostatici ramasi in interiorul hotelului, care in prezent este perchezitionat de militari.

Impuscaturi si explozii la un hotel frecventat de occidentali si personal ONU

Fortele speciale franceze si trupele Burkinabe s-au implicat in salvarea ostaticilor, a spus Dandjinou.

Nu se stie inca numarul exact al celor care si-au pierdut viata.

Supravietuitorii au declarat medicilor ca cel putin 20 de persoane au murit in atacul initial, inainte ca fortele de securitate sa intervina.

SITE, o organizatie americana care supravegheaza media islamiste, a transmis ca al-Qaida din Maghrebul Islamic a pretins ca s-ar afla in spatele atacului asupra hotelului de patru stele.

Martori citati de AFP au relatat ca barbati inarmati au intrat initial intr-o cafenea din apropierea hotelului - frecventata de personalul ONU si occidentali. Un angajat de la cafenea a spus ca "mai multe persoane" au fost ucise acolo.

Cine este grupul responsabil?

Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM) a revendicat atentantul. Potrivit SITE, AQIM a publicat un mesaj pe reteaua Telegram, atribuind atacul gruparii islamiste al-Murabitoun, care are baza in desertul Sahara din nordul statului Mali si este formata din luptatori loiali algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Luna trecuta, grupul a anuntat ca a fuzionat cu AQIM. Belmokhtar, un comandant cu un singur ochi care a luptat in Afganistan, in anii 1980, a fost membru al AQIM, dar a plecat dupa o disputa cu conducerea acestei grupari.

Americanii au ucis un important lider terorist - vezi legatura cu romanul rapit de islamisti

El a fost declarat mort de mai multe ori de occidentali, inclusiv in iunie, intr-un bombardament american in Libia, insa decesul sau a fost dezmintit de fiecare data.

Teroare si luare de ostatici in Mali la un hotel Radisson - vezi desfasurarea evenimentelor dintr-o noua vineri neagra

AQIM si al-Murabitoun au revendicat recent alt atac care a avut loc asupra unui hotel Radisson din Mali, in luna noiembrie, soldat cu 20 de morti.

O grupare jihadista revendica rapirea romanului in Burkina Faso. Vrea sa negocieze cu Guvernul Ponta

Gruparea a revendicat in mai 2015 si rapirea romanului Iulian Ghergut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atentat hotel morti Burkina Faso , #terorism