In ce cred, de fapt, islamistii radicali? Jihadul, obsesia violentei

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:53
4865 citiri
In ce cred, de fapt, islamistii radicali? Jihadul, obsesia violentei
Foto:earstohear.net

Usama Hasan, cercetator la Fundatia Quilliam, vorbeste despre ce inseamna, de fapt, islamismul extremist, dupa incidentele din ultima perioada precum atentatele de la Boston si decapitarea soldatului britanic in Londra.

In 1990-1991, Hasan, pe atunci un simplu student, a facut parte din Jihadul impotriva fortelor comuniste din Afganistan. Apoi, in 2005, a inceput sa lupte impotriva extremismului si pentru reforma religioasa, se arata intr-o analiza BBC.

Dupa atacurile din ultima vreme comise, aparent, de islamisti radicali, acesta sustine ca autoritatile ar trebui sa se implice mult mai mult in a castiga simpatia tineretului musulman.

De zeci de ani, discursul musulman a fost dominat de fundamentalism si islamism la nivel mondial. Prin fundamentalism, Hasan intelege scoaterea din context a invataturile sfinte, fara nicio legatura cu istoria si fata o viziune de ansamblu asupra lumii.

Osama si-ar fi cheltuit averea pentru a finanta Jihadul

Un aspect specific extremismului care domina atitudinile musulmane este rezistenta la progres in ceea ce priveste drepturile omului si egalitatea intre sexe, dar si la reformele democratice. Coranul poate avea si recomandari bune, insa anumite versete par a incuraja sclavia, discriminarea fata de non-musulmani si femei, dar si violenta asupra sotiilor.

Astfel, islamistii insista ca toate societatile lumii sa se incline spre aceste valori si sa traiasca precum in Arabia secolului al VII-lea. Islamismul mai este cunoscut si sub numele de Islam politic, sustine Hasan, in timp ce extremistii au dreptul de a-si construi politica pe baza unor idealuri religioase.

Exista patru concepte majore ale islamismului: Umma, Khilafa, Sharia si Jihad, toate acestea devenind excesiv de politizate. Umma (natiune) inseamna o obsesie pentru "oamenii musulmani", despre care islamistii radicali cred ca se afla in suferinta in intreaga lume, fiind victimele societatii.

"Jihadul virtual", noua forma a razboiului fundamentalist

Khilafa (califat) reprezinta idea ca este datoria lor de a infiinta "state islamice" care sa fie apoi unite la nivel global, formand "noul califat". Sharia (lege) este convingerea ca ei trebuie sa implementeze fortat valorile islamice medievale in aceste "state islamice" moderne.

Astfel, ascunderea femeilor sub vesminte, discriminarea acestora si a tuturor non-musulmanilor si implementarea unor pedepse precum amputarile, bataia, decapitarile si lovirea cu pietre pana la moarte sunt vazute ca niste lucruri sacre, datorii divine ce nu pot fi schimbate.

Jihadul (razboiul sfant) reprezinta obsesia islamistilor pentru violente de orice natura. Jihadul are ca scop protejarea si extinderea statelor islamice. Extremistii vizeaza chiar la cucerirea intregii lumi prin infrangerea armatelor Statelor Unite, Europei, Israelului, Indiei, Chinei si Rusiei.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...