Lider islamist: Romania poate fi tinta a atentatelor teroriste (Video)

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:36
4685 citiri
Lider islamist: Romania poate fi tinta a atentatelor teroriste (Video)

Liderul islamist Omar Bakri declara, intr-un interviu publicat de cotidianul bulgar "24 Ceasa", ca Bulgaria, Romania, dar si alte state pot fi tinte ale atentatelor teroriste.

Intrebat daca, din punct de vedere religios, Bulgaria poate fi considerata o tinta legitima a mujahedinilor din cauza politicii sale, el a spus ca, din punctul sau de vedere, Bulgaria este un teritoriu islamic.

"Din moment ce Islamul a patruns intr-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori sa-l elibereze intr-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman.

Europa de Rasarit - de asemenea. Romania, Albania, Macedonia, Serbia si Kosovo, Bosnia... Insa din cauza trupelor sale in Afganistan si Irak si din cauza colaborarii sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o tinta legitima. Noi consideram ca pot fi savarsite atentate in inima Bulgariei.

Se poate si in Romania, si in alte state. Aceasta depinde de tactica si strategia la fata locului. Atentatul de la Burgas a fost impotriva unei tinte israeliene. De aceea toti care au murit acolo sunt fii de israelieni si intre ei exista multi oameni importanti. Ei au multa putere", a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriana, cu puternice legaturi cu Al-Qaeda. In 2005, presa scria ca zeci de membri ai grupului pe care el il conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigase sau au facut parte din reteaua de sustinere a Al-Qaeda.

El a stat 20 de ani la Londra, iar dupa atentatele din iulie 2005 a plecat in Liban, interzicandu-i-se revenirea in Marea Britanie. In noiembrie 2010, Agentia Nationala de presa din Liban anunta ca Bakri se afla printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detentie pe viata ca urmare a acuzatiilor de terorism.

Reactia ministrului de Externe Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Colatean, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari privind amenintarile liderului islamist Omar Bakri, ca Romania este un aliat fidel al SUA si NATO, "cu tot ceea ce inseamna aceste riscuri".

"Stim cu totii ce este Romania si ce taram primitor, in primul rand crestin, este. Nu cred ca trebuie sa comentez eu tot felul de afirmatii care nu tin cont de realitati, ci de cu totul alte lucruri.

In orice caz, Romania si-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, asa cum este scutul antiracheta, intr-un efort mult mai larg, nu doar relatia bilaterala de parteneriat strategic cu SUA, ci si o contributie la viitorul Aliantei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliati fideli ai SUA si NATO, cu tot ceea ce inseamna aceste riscuri", a declarat Corlatean.

Ministrul de Externe a adaugat ca, din acest punct de vedere, institutiile statului roman si-au facut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sanctionat ceea ce era de sanctionat sau descurajat.

"In orice caz, nu ne schimbam in niciun fel aceasta atitudine si aceste angajamente ale statului roman. Suntem consecventi", a mai spus Titus Corlatean.

Citește și:
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat luni, 26 septembrie, după acuzațiile de plagiat apărute în presă, susținând că ”obiectivul principal al acestui articol este blocarea...