Marturiile unui fost taliban

Duminica, 06 Martie 2011, ora 14:09
3791 citiri
Marturiile unui fost taliban

In Pakistan, mii de talibani aleg sa paraseasca randurile razboinicilor si sa se caiasca pentru crimele comise. Desi zeci de mii de teroristi raman pentru a lupta impotriva americanilor, unii aleg sa intre in fortele speciale sustinute de armata americana, iar altii se retrag pur si simplu din lupta.

Unul dintre dezertori, Mullah Yahya, a vorbit cu jurnalistii de la Newsweek si a explicat motivele pentru care a ales sa renunte la lupta.

"Mi-as dori sa sterg trecutul din memorie", spune barbatul in varsta de 28 de ani, care in prezent traieste intr-un sat din Peshawar.

Acesta participa acum la seminarii religioase islamice, studiind Coranul si rugandu-se pentru a capata iertare pentru ororile pe care le-a comis. "Mi-e teama de Allah, pentru ceea ce am facut", mai spune acesta.

Yahya sustine ca a intrat in randurile talibanilor pentru a-i goni pe americanii necredinciosi din tara sa, insa lupta a degenerat in ceva crud si care nu este caracteristic Islamului. Il bantuie mereu gandul la satenii batuti sau torturati de talibani, sau la cei care i-au adapostit pe talibani si apoi casele lor au fost bombardate de americani. "Ne jucam cu viata oamenilor. Am ucis si am facut rau unor oameni nevinovati, la fel ca si necredinciosii americani. Comandatilor nici nu le pasa. Nici macar nu adunam cadavrele", mai spune acesta.

In ultimele luni, peste o mie de talibani au decis sa nu mai lupte, iar fostele baze de la Kandahar si Helmand au fost preluate de americani. Liderii talibanilor sustin ca dezertorii nu afecteaza forta miscarii: "N-am observat cand au venit, n-am observat cand au plecat. O sa vedeti, anul acesta vor fi mai multe victime in randul americanilor decat anul trecut", a declarat un membru din conducerea talibanilor.

Cu toate acestea, dezertorii ofera americanilor informatii importante: au oferit numele tuturor celor care ii sustin pe talibani, iar acest lucru a dus la victime in randul organizatiei. Moralul este scazut, chiar daca retragerea trupelor din Afganistan a fost declarata de lideri o victorie.

Talibanii nu mai au lideri care sa ii poata conduce: fondatorul miscarii, Mullah Mohammed Omar, nu a mai avut mesaje inca din 2001, de cand a fugit din Afganistan, iar mana sa dreapta, Mullah Abdul Ghani Baradar, este retinut de patru ani de fortele de securitate pakistaneze. Cei doi lideri care conduc in prezent actiunile talibanilor, Abdul Qayum Zakir si Akhtar Mohammad Mansoor, nu inspira incredere trupelor. "Nu am mai avut niciodata o asemenea vid de lideri", spune un fost ministru al conducerii talibane.

In plus, sustinerea din partea populatiei scade pe zi ce trece, din pricina lipsei disciplinei: jafurile, rapirile, plasarea bombelor fara tinte precise, abuzurile de putere dar si atacurile sinucigse indeparteaza populatia de organizatie. Statistica arata ca in 2010, insurgentii au ucis 1.800 de civili, de trei ori mai multi decat trupele americane sau NATO.

Citeste si:
Statele Unite dezvăluie cauzele cuceririi rapide a Afganistantului de către talibani: „Am avut un acord cu ei să nu intre în Kabul”
Statele Unite dezvăluie cauzele cuceririi rapide a Afganistantului de către talibani: „Am avut un acord cu ei să nu intre în Kabul”
Fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani pe 15 august a grăbit victoria totală a talibanilor şi a făcut să eşueze un acord negociat de Statele Unite în vederea unei tranziţii line şi spre o...
BBC: Talibanii s-au luat la bătaie în palatul prezidențial
BBC: Talibanii s-au luat la bătaie în palatul prezidențial
Un adevărat scandal, cu bătaie la propriu, a izbucnit între liderii talibanilor, la doar câteva zile după ce au înființat un nou guvern în Afganistan, relatează BBC. Susținătorii a...
Sursa: Ziare.com