Noi informatii despre al Qaida, scoase la iveala de un jurnal secret

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 13:40
9351 citiri
Noi informatii despre al Qaida, scoase la iveala de un jurnal secret
Foto:Al Jazeera

Jurnalul privat al Abu Zubaydah, cel care in trecut a fost numarul 3 in structura de conducere a gruparii Al Qaida, fiind totodata unul dintre cei mai importanti detinuti din inchisoarea de maxima siguranta de la Guantanamo Bay, a fost dat publicitatii de catre guvernul Statelor Unite.

Documentul ofera o imagine remarcabila si personala despre modul in care s-a dezvoltat Al-Qaida, de la inceputurile sale reprezentate de lupta mujahedinilor impotriva ocupantilor sovietici din Afganistan, pana la organizatia cunoscuta astazi, relateaza The Independet

Jurnalul se intinde pe o perioada de 12 ani, prezentand in acelasi timp viata personala a lui Abu Zubaydah, precum si transformarea acestuia dintr-un simplu student aflat in India, intr-un important lider jihadist. In acest sens, insemnarile incep in anul 1990, atunci cand Zubaydah, un palestinian nascut in Arabia Saudita, era student la informatica in Mysore, India, cu cateva luni inainte ca tanarul de 19 ani sa calatoreasca in Afganistan pentru a participa la razboiul civil care a urmat dupa plecarea sovieticilor. Scrierile se opresc cu doar cateva zile inainte de capturarea sa la Faisalabad, Pakistan, in martie 2002.

In acel moment, Abu Zubaydah era considerat de catre CIA a treia figura ca importanta in cadrul al Qaida, dupa Osama bin Laden si actual lider, Ayman al-Zawahiri.

Dupa ce a fost arestat, acesta a fost printre primii detinuti Al-Qaida supusi tehnicilor avansate de interogare, aprobate de Departamentul de Justitie in timpul administratiei lui George W. Bush.

Jurnalul sau, cu referiri numeroase la Osama bin Laden si la alte figuri din cadrul al Qaida, a furnizat baza pentru retinerea multor prizonieri de la Guantanamo, dintre care 160 au ramas acolo pana in prezent.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Abu Zubaydah, #Abu Zubaydah jurnal secret, #al Qaida teroristi , #terorism