Opinii: Terorismul se invata in scoala?

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 20:15
1765 citiri
Opinii: Terorismul se invata in scoala?
Foto: daily-jeff.com

Diferendele acute pe care Pakistanul le-a inregistrat in relatiile sale cu India si Afganistanul au determinat radicalizarea scolii traditionale islamice, madrasa, iar studentii invata aici si ABC-ul terorismului, pe langa celelalte materii.

Politia pakistaneza a operat, de-a lungul anilor, valuri succesive de arestari in randul militantilor islamisti. In ultima perioada, este vizata tot mai des reteaua scolilor coranice din Pakistan.

Acestea ofera o educatie gratuita copiilor proveniti din familii foarte sarace, dar adapostesc, in acelasi timp, o adevarata tesatura de "scoli ale Jihadului". Mii de copii invata aici atat preceptele Coranului, cat si metodele de a purta Razboiul Sfant impotriva Apusului opulent.

Dezvoltarea exploziva a acestor retele a avut loc incepand cu anul 1977, insa a cunoscut momentul de apogeu odata cu invazia sovietica in Afganistan, din 1979. Atunci, Pakistanul a devenit o baza de rezerva a militantilor Islamului.

Lipsa unei evidente clare a numarului de scoli coranice, dar si maniera de invatamant practicata aici, au determinat Pakistanul, la inceputul anilor 2000, sa anunte demararea unui proces de intrare in normalitate a retelei madrasa.

In ciuda intentiilor liderului de la Islamabad, el insusi un fervent adept al educatiei cazone, eforturile autoritatilor s-au izbit de o rezistenta salbatica din partea sefilor acestor scoli, conducatorii religiosi siiti si sunniti.

Finantata in mare parte de Arabia Saudita si de alte monarhii din Golful Persic, lupta impotriva sovieticilor a contribuit in egala masura la crearea in Pakistan a sute de noi scoli.

In anii '90, miscarea talibanilor, ce a pus capat razboiului civil din Afganistan si-a recrutat majoritatea luptatorilor din institutiile de invatamant coranice pakistaneze.

Mii de combatanti, care au deprins aici regulile jihadului, au fost ulterior trimisi sa lupte nu numai in Afganistan, ci si in Casmirul Indian, teritoriu din Himalaya locuit in majoritate de musulmani, ba chiar si in Pakistan.

Violentele interconfesionale declansate de militantii din madrasa s-au soldat, numai la inceputul deceniului trecut, cu aproximativ 4.000 de morti, potrivit cifrelor oficiale.

Aceste scoli religioase continua sa propovaduiasca o doctrina insidioasa, care contribuie la formarea unei agresivitati sectare mereu crescande, devenind o amenintare din ce in ce mai evidenta impotriva Occidentului, potrivit analistilor americani.

Pana la urma, poate fi o lovitura data stabilitatii politice si sociale a insasi tarii de origine. Aceasta este, in mare, concluzia Institutului Antiterorist din Pakistan.

Pe aceeasi lungime de unda se afla si pozitia unui diplomat occidental, detasat la Islamabad, care a precizat, intr-un interviu acordat cotidianului "The Washington Post":

"Chiar daca doar una intr-o suta din aceste scoli face parte din reteaua terorista si chiar daca aceasta nu 'produce' decat 50 de combatanti pe an, asta inseamna 5.000 de potential teroristi anual. Pakistanul se felicita ca a arestat circa 1.500 de membri ai retelei Al Qaida. Daca luam in calcul absolventii, care vin de pe bancile scolilor madrasa, bilantul nu e incurajator deloc".

Cu toate acestea, intr-un raport publicat recent de organizatia Pakistan Conflict Monitor, se afirma ca frecventarea unei scoli madrasa nu reprezinta o preconditie pentru terorism.

Unul dintre principalele argumente in sprijinul acestei afirmatii este reprezentat de faptul ca niciunul din teroristii care au comis atentatele din Statele Unite, de pe 11 septembrie 2010, nu au fost comise de absolventi ai madrasa, ci din contra, de absolventi ai unor institutii de invatamant occidentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#madrasa extremism, #madrasa teroristi islamisti, #madrasa scoala islamica, #madrasa Pakistan , #terorism
Comentarii
Poza SS-Independentul
SS-Independentul
rank 1
NU, ci CUM SA NU-TI FOLOSESTI CREIERUL, se invata la scoala. Pe vremuri, scoala era aliata familiei ( educatia primita de la dascali o completa pe cea primita de la parinti ).
Poza anaeli
anaeli
rank 5