Reteaua al Qaida pierde teren in favoarea Statului Islamic

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 22:49
5628 citiri
Reteaua al Qaida pierde teren in favoarea Statului Islamic
Foto: captura YouTube / Sky News

Statul Islamic a crescut in importanta in 2014 pe masura ce a atras mii de luptatori straini si si-a extins influenta in Irak si Siria, in timp ce amenintarea al Qaida s-a diminuat, potrivit unui raport anual al Departamentului de Stat al SUA dat publicitatii vineri.

Documentul se refera la pierderile survenite in randul conducerii retelei al Qaida in Afganistan si Pakistan, dar avertizeaza ca reteaua sa diversa de afiliati si riscul de atacuri izolate au ramas o amenintare grava, relateaza DPA.

Statul Islamic, tot mai brutal: Barbat crucificat, ciopartit si lasat sa moara in agonie (Video socant)

Nucleul "conducerii al Qaida pare sa fi pierdut momentul ca lider al unei miscari globale in fata extinderii rapide a Statului Islamic si a proclamarii unui califat", se arata in raport.

Intre timp, Statul Islamic a alimentat un flux masiv de luptatori straini spre Orientul Mijlociu, fara precedent in ultimele decenii. Numarul luptatorilor straini care au mers in Siria anul trecut este mai mare decat al celor care au incercat sa se alature unor grupari teroriste oriunde si oricand in ultimii 20 de ani.

Lider al Qaida ucis cu drona de americani: De ce ar putea fi in favoarea Statului Islamic

"Numarul luptatorilor straini care merg in Siria - peste 16.000 de luptatori teroristi straini din peste 90 de tari pana in decembrie - l-a depasit pe al celor care s-au dus in Afganistan si Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia in orice moment in ultimii 20 de ani", se arata in raport.

Departamentul de Stat face referire la folosirea cu succes de catre SI a retelelor de socializare pentru potentiale recrutari. Luptatorii straini recrutati atrasi de grup provin din diverse medii socio-economice si geografice si guvernele si comunitatile trebuie sa adopte masuri pentru a impiedica aceasta tendinta.

Cum opereaza Statul Islamic nestingherit pe teritoriul Turciei

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Statul Islamic, #al Qaida teroristi, #luptatori straini Statul Islamic , #terorism