Retrospectiva - Cum a evoluat terorismul in 2008

Joi, 25 Decembrie 2008, ora 16:04
1037 citiri
Retrospectiva - Cum a evoluat terorismul in 2008

Centrul de gravitate al terorismului islamist s-a mutat in 2008 in zona pakistanezo-afgana si in India, spun expertii si oficialii.

In Irak, sustinatorii al-Qaida nu mai au capacitatea de actiune din anii trecuti, in urma ofensivei comune a fortelor irakiene, americane si militiilor tribale, relateaza AFP.

Chiar daca nu au disparut, militantii sunt mai putini, iar atacurile de mai mica intensitate, au subliniat autoritatile irakiene si Statul Major american. In aceste conditii, militantii s-au orientat spre alte teatre de operatiuni, mai ales la zona de frontiera pakistanezo-afgana, unde talibanii din cele doua tari au structurile necesare.

In februarie, directorul national pentru informatii al SUA, Mike McConnell, spunea: "Sunt tot mai ingrijorat ca reteaua al-Qaida - care a suferit pierdei mari in Irak - isi va reorienta resursele, pentru mai multe atacuri in afara Irakului".

Potrivit unor documente confiscate de serviciile sale, cel putin 100 de militanti, membri sau apropiati ai al-Qaida, ar fi plecat din Irak in cursul anului, spre alte tari. "SUA sunt pe cale sa piarda razboiul impotriva talibanilor si se confrunta cu o reaparitie a al-Qaida in zonele tribale pakistaneze", spune Antony Cordesman, expert al Centrului de studii internationale si strategice.

In opinia directorului CIA, Michael Hayden, "acum, virtual, fiecare amenintate terorista majora pe care o depisteaza agentia mea tine de zonele tribale pakistaneze Indiferent de comandament, de antrenament, de conducere, de bani, de capacitati, exista o conexiune cu aceste zone tribale".

Unul dintre rezultate a fost o explozie a numarului de atentate si operatiuni sinucigase din Pakistan: de la inceputul lui 2008, au fost comise 111 atentate, dintre care 56 de catre kamikaze, soldate cu 856 de morti.

India, tinta de multa vreme a terorismului islamist, s-a confruntat, la randul sau, cu intensificarea gravitatii si ritmului atacurilor in 2008, atacuri ce au culminat cu spectaculoasa operatiune terorista din Bombay, soldata cu 172 de morti.

"Vara aceasta s-a produs o succesiune de atacuri cu bomba, 17, bombe care au explodat in mai putin de 30 de minute. Nu inteleg de ce Occidentul nu a remarcat ca multe dintre atentatele care au fost comise in lume vizau India", a subliniat el.

In plus, daca SUA ramin tinta preferata, amenintarile au fost lansate in numar mare in 2008 impotriva Europei. Dupa o noua publicare in Danemarca a caricaturilor cu Mahomed, dupa trimiterea de soldati francezi suplimentari in Afganistan, motivele de ingrijorare s-au inmultit.

La toate aceste lucruri se adauga amenintarile proferate periodic, mai ales impotriva Frantei, de catre Al-Qaida din Magrebul islamic. Acest lucru il face pe Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru antiterorism, sa avertizeze ca "o amenintare foarte reala apare la frontierele noastre, accentuata de revenirea in tarile din Magreb si in Europa a unor militanti care s-au antrenat in Irak sau Afganistan".

Operatiuni ale politiei au avut loc in mai multe tari europene. Cea mai recenta a fost in Belgia, unde au fost arestati 14 presupusi membri al-Qaida, dintre care unul era pe punctul de a comite un atentat sinucigas.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#terorism Pakistan India, #actiuni teroriste , #terorism