Romania a arestat 16 suspecti de terorism, in 2010 (Europol)

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 20:17
2140 citiri
Romania a arestat 16 suspecti de terorism, in 2010 (Europol)
Foto: rnw.nl

Romania este singura membra UE fosta comunista care a inregistrat un numar semnificativ de arestari legate de terorism in 2010, arata raportul anual al Europol.

Revolutiile din lumea araba si criza economica ar putea creste riscul unor atacuri teroriste in UE comise de islamisti si de grupurile de extrema-stanga si extrema-dreapta, a avertizat un raport al Europol.

Raportul anual, Situatia privitoare la terorism in UE si tendinte, prezentat marti si care acopera evenimentele din 2010, noteaza ca majoritatea incidentelor teroriste comise in UE anul trecut au fost opera unor grupuri separatiste, ca ETA, in Spania, sau gruparea turca PKK.

Atacurile separatiste reusite sau dejucate constituie 160 din totalul de 249 de cazuri din 2010, comparativ cu 45 de incidente ce implica extrema-stanga si numai trei cazuri islamiste.

Cel mai mare numar de arestari pe acuzatii de terorism s-a inregistrat in Franta (219), Spania (118), Irlanda (62), Marea Britanie (45) si Olanda (39). Germania, tara cea mai mare din UE, a inregistrat doar 25, iar Italia 29. State mici, ca Belgia (20) si Grecia (18) au avut un nivel ridicat de arestari. Romania (16) este singura tara fosta comunista din UE cu o cifra notabila.

Statele membre de la granitele de est ale UE nu au fost vizate de terorismul islamist, dar unele arestari efectuate in Romania arata ca unele state membre ar fi folosite ca tari de tranzit spre ale parti ale Europei, potrivit raportului. De asemenea, nu poate fi exclusa posibilitatea ca aceste state sa serveasca drept baze operationale marginale de unde gruparile teroriste isi pot dezvolta capacitatile logistice si financiare.

Romania a inregistrat 14 arestari de natura islamista si doua arestari legate de separatism.

Romania mai este mentionata in raport in ceea ce priveste investgatiile in privinta organizatiilor avand legatura cu PKK.

In termeni de tendinte generale, numarul a scazut in Franta, Italia, Spania si Marea Britanie, dar a crescut in Germania, Irlanda si Olanda.

Insa schimbarea majora este in privinta naturii grupurilor implicate.

In statele UE s-a inregistrat o crestere cu 50% a numarului arestarilor legate de terorismul islamist si o crestere de 12% a numarului cazurilor legate de extrema-stanga si grupurile anarhiste. In Grecia, numarul privitor la extrema-stanga a crescut cu 30%.

Europl, ce a remarcat ideologia unor grupari islamiste ca al-Qaida din Magrebul islamic si al-Qaida din Peninsula Araba, a spus ca incitarile la violenta s-au concentrat pe: caricaturile cu profetul Mahomed, in Danemarca, interzicerea valului in Franta, votul anti-minarete din Elvetia, razboiul din Afganistan si "ocuparea" spaniola a Ceuta si Melilla in Maroc.

Cu privire la "primavara araba", Europol noteaza ca cele doua grupari teroriste "au fost reduse la rolul de observatori, fiind incapabile sa influenteze evenimentele" si au suferit lovituri "in materie de sustinere si recrutare", pentru ca protestele pasnice s-au dovedit mai eficiente in rasturnarea dictatorilor decat anii de atacuri teroriste.

"Insa, daca asteptarile arabilor in privinta reformelor politice nu vor fi indeplinite, consecinta ar putea fi cresterea sustinerii pentru aceste grupari" avertizeaza Europol.

Cu privire la problema imigrantilor arabi care se orienteaza spre UE, raportul avertizeaza ca "persoane cu obiective teroriste ar putea usor intra in Europa printre acesti imigranti".

De asemenea, avertizeaza ca grupurile de extrema-dreapta ar putea exploata xenofobia din societatea europeana. "Daca problemele din lumea araba duc la un aflux major de imigranti in Europa, atunci extremismul si terorismul ar putea fi alimentate", spune raportul.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...