SUA anunta dejucarea unui complot terorist pus la cale de Iran

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 09:19
4535 citiri
SUA anunta dejucarea unui complot terorist pus la cale de Iran
Foto: CNN

Autoritatile americane au anuntat ca au dejucat un complot terorist de proportii uriase, pus la cale de agenti iranieni care intentionau sa-l asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite din Washington, Adel Al-Jubeir (foto).

Agentii din cadrul FBI si DEA (Drug Enforcement Administration) au reusit sa desconspire doi barbati originari din Iran - Gholam Shakuri si Manssor Arbabsiar, cetatean american naturalizat - care au fost retinuti si acuzati oficial de conspiratie, relateaza CNN.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, a precizat ca actiunea a fost pusa la cale in Iran, de catre fortele Quds, care sunt parte a Gardei Revolutionare iraniene.

Asasinarea ambasadorului saudit nu era unica tinta a complotistilor, acestia urmand sa planifice atacuri cu bombe si impotriva ambasadelor saudita si israeliana la Washington.

"Natura inspaimantatoare a ceea ce Guvernul iranian a incercat sa faca are de ce sa provoace ingrijorare (...). Vom intra in contact cu aliatii nostri si tari din intreaga lume, pentru a le informa despre ceea ce s-a dejucat", a declarat Holder, intr-o conferinta de presa.

Iranul se pregateste de un razboi cu SUA?

Arbabsiar, arestat in septembrie, urmeaza sa compara la 25 octombrie in fata unei instante din New York si risca inchisoarea pe viata.

Cei doi suspecti l-au abordat pe un informator al departamentului american antidrog (DEA), crezand ca acesta este un asasin al cartelurilor mexicane de droguri, si l-au angajat pentru a-l asasina pe ambasadorul saudit la Washington, Adel al-Jubeir, a mai aratat oficialul american.

Eric Holder a subliniat ca respectivul complot a fost "conceput, sponsorizat si orchestrat de Iran" si a avertizat ca Teheranul va fi tras la raspundere.

Potrivit AFP, Barack Obama stia de presupusa existenta a unui complot iranian inca din iunie, a anuntat un oficial de la Casa Alba.

"Presedintele a fost informat in legatura cu acest subiect in iunie si a cerut administratiei sa acorde sprijinul necesar acestei anchete. Dejucarea acestui complot constituie un succes important al fortelor de ordine si de informatii americane", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului pentru securitatea nationala, Tommy Vietor.

Ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee a raspuns primul acuzatiilor americane, afirmand ca totul este "o minciuna". Ulterior, purtatorul de cuvant al presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a calificat presupusul complot ca fiind "o poveste pentru copii".

Potrivit spuselor lui Ali Akbar Javanfekr, guvernul iranian asteapta detalii oficiale legate de gravele acuzatii, sugerand ca scandalul incearca sa distraga atentia cetatenilor americani de la incapacitatea Administratiei de la Washington de a reface economic tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#complot terorist iran, #america complot iran, #asasinare ambasador saudit, #scandal sua iran , #terorism