Un fost spion MI5 povesteste cum a dejucat un atentat in care tintele erau copii

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:26
4376 citiri
Un fost spion MI5 povesteste cum a dejucat un atentat in care tintele erau copii
Foto: Arhiva/Pixabay

Un fost spion britanic a povestit recent ca MI5 a dejucat atentate teroriste "tot timpul" si face asta uneori chiar zilnic.

Fostul agent, care s-a prezentat cu numele de imprumut Tom Marcus (acesta nefiind cel adevarat) a avut permisiunea MI5 pentru a acorda un interviu reporterilor Sky News.

Acesta a povestit cateva dintre misiunile la care a luat parte in cei 10 ani in care a lucrat pe teren, inclusiv una pentru care a fost nevoit sa supravegheze o moschee imbracat fiind in cersetor. El si colegii sai supravegheau un presupus terorist islamist. "Ploua torential si eram imbracat in cersetor, pretinzand ca cer maruntis. Hainele imi erau imbibate in propria urina", isi aminteste "Tom".

A observat ca, la un moment dat, din moscheea londoneza pe care o supraveghea au iesit mai multe femei decat intrasera, asa ca si-a alertat colegii, banuind ca o persoana era deghizata (ceea ce s-a dovedit a fi adevarat).

In scurt timp, o echipa a venit la fata locului, declansand un atac ca in filme, dupa cum sustine spionul. Doua masini au intrat in Range Rover-ul in care se afla suspectul, iar acesta a fost retinut, povesteste Tom.

In masina s-au gasit mai multe arme si dispozitive explozive, care urmau sa fie folosite a doua zi. S-a dovedit ca suspectul astepta niste copii care se intorceau dintr-o excursie in Franta. Intentiona sa-i ucida pe acestia, pe profesorii si pe parintii lor.

Intr-o alta misiune, a fost la un pas de a fi rapit, iar in altele si-a pierdut colegi.

Potrivit lui Tom, nu doar extremismul este o amenintare la adresa securitatii regatului. Chinezii si rusii opereaza pe strazile britanice si sunt buni in ceea ce fac.

"Mai ales rusii sunt foarte eficienti. Sunt foarte bine antrenati si pe partea de contra-spionaj; pot identifica si opri agenti ca mine", a mai explicat el.

Tom Marcurs nu mai e in prezent spion, din cauza unor probleme medicale. Cu toate acestea, afirma ca ii e dor de fostul job in fiecare zi. Dupa parasirea MI5, Tom Marcus chiar a scris o carte despre activitatea sa ca spion, volum de asemeni aprobat de MI5.

Citeste si despre alte atentate teroriste dejucate, de aceasta data in Belgia.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

”Să vă fie rușine, deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule” Adrian Cioroianu o atacă pe jurnalista Emilia Șercan
”Să vă fie rușine, deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule” Adrian Cioroianu o atacă pe jurnalista Emilia Șercan
Fostul ministru de Externe, actual director al BNaR, Adrian Cioroianu, a reacționat dur față de jurnalista Emilia Șercan. Aceasta este acuzată de minciună și lașitate, iar Cioroianu cere...
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
#fost spion MI5 interviu Sky News, #Tom Marcurs operatiuni spionaj, #Marea Britanie spioni, #atentate dejucate MI5 , #terorism