Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Val de atentate jihadiste: Europa denunta "barbaria" si face "front comun" impotriva terorismului

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 20:21
4582 citiri
Val de atentate jihadiste: Europa denunta "barbaria" si face "front comun" impotriva terorismului
Foto: Twitter/Francois Hollande

Europa a denuntat, vineri, "barbaria" si "ura oarba", dupa un val de atentate care au ucis, in numai cateva ore, zeci de civili in Franta, unde un barbat a fost decapitat, in Tunisia si Kuweit, intr-o zi de rugaciune pentru musulmani, noteaza AFP.

Atentat sangeros in Franta: Presupusul terorist e musulman - cine e victima decapitata

Presedintele francez Francois Hollande (foto) si omologul sau tunisian Beji Caid Essebsi si-au exprimat, in cadrul unei convorbiri telefonice avute vineri, "solidaritatea in fata terorismului si intentia de a continua si intensifica lupta impotriva acestui flagel", informeaza Presedintia franceza.

Vinerea sangeroasa: Zeci de oameni ucisi intr-un al treilea atentat - Statul Islamic revendica atacul (Video) UPDATE

"Democratii vor continua sa faca front comun impotriva barbariei", a notat seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, intr-o postare pe Twitter. Rajoy a fost primul oficial european care a reactionat vineri la informatiile privind descoperirea unui barbat decapitat la un centru industrial sensibil din Lyon, apoi la atacurile care au lovit statiunea balneara tunisiana Sousse, facand cel putin 28 de morti. In acelasi timp, cel putin 25 persoane au murit in Kuweit, intr-un atentat sinucigas indreptat impotriva unei moschei siite, atac atribuit gruparii Statul Islamic (SI).

Teroare in Tunisia - Zeci de oameni ucisi, multi dintre ei turisti aflati la plaja. Cine e atacatorul

De altfel, in Spania nivelul de alerta antiterorista a fost ridicat de la patru la cinci, a anuntat ministrul de Interne spaniol, Jorge Fernandez Diaz, informeaza AFP.

Aceste vesti au produs stupoare printre liderii europeni reuniti la Bruxelles, pentru un summit consacrat Greciei.

"Inimile noastre sunt alaturi de toate victimele acestor oribile atacuri teroriste", a declarat premierului britanic David Cameron, inainte de a anunta convocarea unei reuniuni de criza pe marginea acestui subiect.

"Aceste atacuri dezvaluie provocarile la care trebuie sa facem fata", a declarat, la randul sau, cancelarul federal al Germaniei Angela Merkel. "Gandurile noastre se indreapta spre apropiatii victimelor si speram ca ranitii vor putea fi vindecati cat mai repede posibil", a spus Merkel.

Matteo Renzi, premierul italian, si-a exprimat "profunda durere" dupa evenimentele din Tunisia, tara situata chiar in fata Italiei, peste Marea Mediterana. In ceea ce priveste atacul din Lyon, acesta confirma, in opinia lui Renzi, "existenta unor mici celule (teroriste) foarte bine organizate".

"As vrea sa ma asociez doliului care a lovit Franta si alte tari prietene", a declarat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, la incheierea summitului de la Bruxelles. Evocand Tunisia, Juncker a declarat ca deplange victimele acestei tari, care "a gestionat totusi cel mai bine consecintele" Primaverii Arabe ce a destabilizat mai multe tari din regiune.

Iohannis, reactie in vinerea sangeroasa: Trebuie sa ramanem fermi si uniti

"Suntem uniti, noi, europenii, cu prietenii nostri, surorile noastre, fratii nostri arabi" in lupta impotriva terorismului, a afirmat sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. Potrivit acesteia, "este si mai important sa pastram aceasta unitate in zilele ce urmeaza".

Potrivit ministrului de Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, citat de AFP, aceste atacuri arata ca "este imperativ sa fie intarite eforturile pentru prevenirea si eliminarea terorii".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#reactii atentate teroriste vineri, #atacuri teroriste vineri reactii UE, #risc terorism Europa , #terorism