Viata in inima Boko Haram: Cum ajung femeile rapite sa se arunce in aer

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:18
7455 citiri
Viata in inima Boko Haram: Cum ajung femeile rapite sa se arunce in aer
Foto: captura video Youtube/ The Young Turks

Niciodata in istoria omenirii o miscare insurgenta nu a folosit atat de mult femeile si fetele, de o maniera atat de abuziva, pradatoare si sistematica, precum cea condusa de Boko Haram, in Nigeria.

Povestile femeilor care au scapat din captivitatea gruparii extremiste islamice, despre cele ramase in urma si despre ororile la care au fost supuse sunt socante. Cele ramase in captivitate "au o privire in ochi, ca si cum ar fi posedate. Ar bea sangele oamenilor pe care ii ucid", spune Amira, o femeie nigeriana tinuta captiva mai multi ani, despre fetele fortate de Boko Haram sa ucida, scrie Newsweek.

Nivelul distrugerilor, violurilor si crimelor este nemaivazut in Nigeria de la razboiul civil din anii '60 incoace. Intregi comunitati sunt distruse, adolescentele sunt violate si luate in captivitate, pentru a servi drept atacatori sinucigasi si sotii ale luptatorilor. In doar sase ani, peste 30.000 de oameni au fost ucisi si 2,2 milioane de persoane au fost dezradacinate.

Marturii dupa masacru: Boko Haram a ucis fara mila copii si batrani

Amira, trecuta de 50 de ani, a fugit in urma cu trei ani din Michika, un oras din nordul Nigeriei, pentru a scapa de Boko Haram. Sotul ei a fost ucis de grupare si, cel mai probabil, si unul dintre cei trei copii. De ceilalti doi nu mai stie nimic. Intr-o padure, in intunericul noptii, Amira a fost rapita chiar de cei de care fugea.

A crezut ca barbatii in uniforma sunt soldati, insa in scurt timp s-a dovedit ca sunt insurgenti islamisti. Unul a incercat sa-i ia bocceaua cu care fugise din casa si a lovit-o atat de tare incat si acum mai are cicatricea pe scalp. Ceilalti rebeli au pus-o sa urmareasca uciderea propriului frate.

Urmatorii ani si i-a petrecut captiva a Boko Haram. Prea "batrana" pentru a deveni sotie, a fost fortata sa calatoreasca impreuna cu membrii gruparii, ingrijindu-se de nevoile acestora. A vazut cum sute de oameni sunt ucisi in comunitatile cotropite de grupare. Majoritatea femeilor rapite din sate erau date drept sotii luptatorilor si violate in mod repetat.

Gruparea s-a folosit de fete si femei in peste 90 de atacuri sinucigase. Unii estimeaza ca aproximativ 60% din populatia Boko Haram e compusa din fete si femei, iar multi soldati se inscriu in grupare pentru a avea acces liber la acestea. Unii au mai multe neveste. Acestea sunt obligate sa se acopere in permanenta si sa participe doar la scolile coranice ale gruparii, unde sunt indoctrinate cu o varianta dura a islamului.

Au pustiit totul in calea lor: Prapadul facut de teroristii de la Boko Haram

Amnesty International estimeaza ca gruparea a rapit anul trecut cel putin 2.000 de fete si femei, insa este posibil ca cifra sa fie mult mai mare. Un reprezentant ONU a afirmat ca violenta sexuala a gruparii nu este un accident, ci face parte din strategia de dominare si perpetuare.

Unele dintre femeile rapite de Boko Haram pun mana pe arme. Captivele sunt deseori disciplinate de o grupare cunoscuta drept "fetele Chibok" - cu referire la rapirea a peste 200 de eleve din orasul Chibok in urma cu peste doi ani, incident ce a starnit indignare pe plan international.

Nu exista nicio dovada ca "fetele Chibok", despre care s-a scris ca taie gaturile satenilor ingenunchiati de luptatorii Boko Haram, ar fi chiar elevele rapite, insa aceasta denumire serveste campaniei de teroare psihologica a gruparii extremiste. Asa-zisele "fete Chibok" primesc arme si sunt antrenate ca si soldati in taberele insurgentilor. Cele care refuza sunt ucise.

Desi este posibil ca unele dintre ele sa se fi alaturat de bunavoie gruparii, majoritatea adolescentelor atacatoare sinucigase pot fi considerate atat victime, cat si agresori. Multi cred ca ele nu stiu ca poarta centuri cu explozibili.

Daca reusesc sa fuga, asa cum a facut Amira, intoarcerea in comunitatile de unde au fugit sau de unde au fost rapite este presarata cu dificultati. Casele lor au fost jefuite sau arse, iar majoritatea barbatilor sunt morti, asa ca vor fi nevoite sa-si castige existenta lucrand singure pamantul.

In unlee comunitati, nu li se permite sa se stabileasca sau sa aiba acces la pamant, pentru ca sunt vaduve. Daca au si un copil conceput in captivitate, sunt ostracizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boko Haram femei rapite, #Boko Haram rapiri abuzuri sexuale , #terorism