Noul rege al Thailandei a fost incoronat. Detalii despre ceremonia grandioasa de 31 de milioane de dolari

Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:41
9839 citiri
Noul rege al Thailandei a fost incoronat. Detalii despre ceremonia grandioasa de 31 de milioane de dolari
Foto: captura video YouTube/France 24 English

Un nou spectacol pe scena monarhiilor din lumea asiatica, dupa proaspata urcare pe tron a imparatului Japoniei Naruhito: regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei a fost incoronat, intr-o serie de ceremonii complexe al caror cost este estimat la aproape 31 de milioane de dolari.

El si-a asezat pe cap "Marea Coroana a Victoriei" ce cantareste 7,3 kg si, astfel, a devenit rege dupa moartea tatalui lui, Bhumibol Adulyadej, in 2016, care a stat 70 de ani pe tron.

Ceremonia reprezinta primul astfel de eveniment din ultimele sapte decenii si constituie prima si probabil ultima incoronare la care vor asista majoritatea locuitorilor regatului.

Thailandezii, si in special oficialii guvernamentali, au fost incurajati inca de la inceputul lunii aprilie sa poarte galben, culoare asociata cu regalitatea, pentru a marca evenimentul.

Maha Vajiralongkorn (66 de ani) a devenit rege la moartea tatalui sau Bhumibol Adulyadej, in octombrie 2016, dupa o domnie de sapte decenii.

Mostenitorul tronului a explicat amanarea initiala a incoronarii prin doliul purtat tatalui sau, venerat de thailandezi si privit ca un parinte al natiunii, dar nu a oferit motive pentru prelungirea perioadei de amanare, iar data urcarii sale pe tron a fost anuntata abia la inceputul acestui an.

Intr-un gest neasteptat, regele s-a casatorit cu comandanta adjuncta a garzii sale personale, Suthida na Ayudhya, general, in varsta de 40 de ani, pe care a si numit-o noua regina a Thailandei, cu doar trei zile inainte de incoronare.

Circulau de mai multa vreme zvonuri despre o legatura romantica intre Suthida si Vajiralongkorn - care a trecut pana acum prin trei divorturi -, dar relatia lor nu fusese anuntata public.

Tiara de 7,3 kilograme din aur si diamante

Cum Thailanda este o tara predominant budista, cu unele influente hinduse, ceremoniile au combinat ritualuri budiste si hinduse, regii thailandezi fiind considerati reincarnari ale zeului hindus Visnu.

Regele a fost incoronat cu o tiara cu o greutate de 7,3 kilograme din aur si diamante, veche de peste doua secole.

Dar, spre deosebire de ceremoniile occidentale, nu acesta va fi punctul culminant al incoronarii, ci o traditie thailandeza ce cuprinde un ritual de imbaiere si ungere. Vajiralongkorn va fi supus unei bai "purificatoare", care va presupune sa fie stropit cu apa sfintita colectata din cinci rauri si patru lacuri din Thailanda, intr-un gest menit sa-i confere suveranitate, pe un fundal muzical asigurat de tobe, trompete si muzica traditionala thailandeza.

Ulterior, se va aseza pe un tron octogonal pentru a fi "uns" cu apa colectata din peste 100 de izvoare din intreaga tara, din opt directii cardinale, inainte de a i se inmana umbrela alba cu noua straturi, cel mai important simbol al regalitatii thailandeze.

Regele va rosti apoi un juramant, inainte de a-si asuma sederea la Marele Palat, in cadrul unui alt ritual. In zilele urmatoare, el va saluta publicul in doua ocazii: mai intai la o parada la care va participa intr-o lectica purtata de soldati, apoi de la balconul palatului. Catre sfarsitul anului, mai este prevazuta o parada a barjelor regale.

La ceremonii nu au fost invitati membri ai caselor regale straine, insa regele va acorda audiente diplomatilor straini, in ultima zi de ceremonii.

Incoronarea regelui Thailandei are loc pe un fond de confuzie si incertitudine in politica tarii, in conditiile in care comisia electorala nu a anuntat inca rezultatele oficiale ale alegerilor din martie, primele de dupa lovitura de stat din 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#incoronare rege Thailanda , #Thailanda