Amenintari de la Tiraspol: Luam masuri daca sunt instalate noi posturi de control la Nistru

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:42
1250 citiri
Amenintari de la Tiraspol: Luam masuri daca sunt instalate noi posturi de control la Nistru

Transnistria este pregatita sa ia masuri de raspuns "in cazul in care Moldova va introduce, in mod unilateral, noi forme de migratie si control la frontiera cu Transnistria".

Afirmatiile au fost facute la o intrevedere intre liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, si secretarul consiliului de securitate, fostul sef al KGB-ului transnistrean, Vladislav Finaghin.

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presa a lui Sevciuk, "in cadrul discutiilor, o atentie deosibita a fost acordata modului de circulatie la hotarul dintre Moldova si Transnistria a cetatenilor rusi si ucraineni, care locuiesc pe teritoriul Transnistriei". De asemenea, in cadrul intrevederii s-a discutat despre "documentarea fortata a transnistrenilor", informeaza Publika.

"Una dintre conditiile partii moldovenesti este necesitatea de instituire a permisului de resedinta pentru locuitorii Transnistriei, care detin cetatenia Federatiei Ruse, a Ucrainei sau altor tari. Aici sunt impuse anumite conditii: cetateanul trebuie sa cumpere o polita de asigurare, o carte medicala, sa plateasca o anumita suma, impozit, si altele", a declarat Finaghin. "Noi, desigur, vom lua masuri adecvate", a continuat acesta.

Proiectul privind instalarea a sase puncte de control migrationale a starnit discutii aprinse si a generat mai multe amenintari din partea Transnistriei.

Declaratiile Tiraspolului vin cu cateva zile inainte ca premierul moldovean, Iurie Leanca, sa se intalneasca cu Sevciuk, la Tiraspol. Leanca va incerca sa-l convinga, luni, pe Sevciuk, ca a venit timpul sa se discute despre statutul regiunii din stanga Nistrului.

"Voi incerca sa-l conving pe Sevciuk ca e timpul sa vorbim despre statutul regiunii. Sper sa ii pot spune ca a venit timpul sa ne axam nu doar pe problemele asa-zisului cos 1 si 2, ci sa incercam macar sa creionam o perspectiva clara cand am putea trece la discutii privind statutul regiunii in componenta Republicii Moldova", a spus Leanca.

"Cel mai important este ca vom discuta, vom avea un dialog. Astfel, ne vom axa pe probleme reale. E prima mea intrevedere pe care o voi avea cu dumnealui, insa nu va fi una de curtoazie, voi pune in discutie mai multe subiecte, incepand cu situatia in Zona de securitate, circulatia marfurilor, transportului si persoanelor. Sper sa reusim sa discutam si despre situatia scolilor noastre. Subiecte sunt suficiente", a explicat Iurie Leanca.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...