Chirtoaca: Riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major

Vineri, 21 Martie 2014, ora 13:50
2772 citiri
Chirtoaca: Riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major
Foto: Tribuna.md

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, crede ca riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major si ca Moscova asteapta o oportunitate. Dorin Chirtoaca spune ca singura optiune ramane integrarea accelerata a Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Intrebat cat de mare este in contextul actual din Crimeea riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei, Dorin Chirtoaca a raspuns: "Riscul este major, indiscutabil!".

Transnistria cere alipirea la Rusia

"Transnistria nu o data a cerut sa fie alipita Federatiei Ruse, Federatia Rusa nu o data si-a exprimat disponibilitatea. Federatia Rusa in acelasi timp a recunoscut Osetia si Abhazia in Georgia, le-a recunoscut independenta in 2008, atunci cand a avut loc acel conflict militar cu Georgia si practic, asteapta o oportunitate si pentru Transnistria. Este suficient sa apara o situatie iesita din comun, asa cum s-a intamplat in 2008 in Georgia sau cum s-a intamplat in Kiev, in Ucraina, acum, in 2013-2014 si Rusia face pasul urmator.

Daca se intampla o situatie similara la Chisinau, automat, Rusia se va folosi de o asemenea instabilitate, pentru a-si consolida pozitia in regiune si cu siguranta fie va recunoaste Transnistria, fie o va anexa direct, fie isi va extinde controlul asupra intregii Republici Moldova, in cazul unui asemenea scenariu nefericit", a spus Dorin Chirtoaca, la RFI Romania.

Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

Primarul liberal al Chisinaului considera ca "integrarea europeana ramane a fi singura optiune, singura alternativa si promovarea accelerata a acesteia reprezinta, daca doriti, singura sansa ca si aceasta parte a lumii sa devina mai democratica, mai civilizata, mai prospera, pana la urma si oamenii de aici sa aiba o viata mai buna".

Presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a cerut marti Moscovei sa analizeze posibilitatea anexarii legale a Transnistriei la Rusia. Cererea a intervenit dupa ce locuitorii din peninsula ucraineana Crimeea s-au pronuntat masiv in favoarea alipirii teritoriului la Rusia.

Citeste mai multe despre Chirtoaca: Riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major, pe RFI Romania.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Dorin Chirtoaca Transnistria anexata Rusia, #Transnistria anexata Rusia, #Transnistria alipire Rusia , #Transnistria