Chisinaul exclude orice interventie militara in Transnistria

Vineri, 08 August 2014, ora 23:09
2860 citiri
Chisinaul exclude orice interventie militara in Transnistria

Chisinaul exclude orice interventie militara in regiunea transnistreana, lasand sa se inteleaga ca de fapt Tiraspolul ar putea pregati destabilizarea in zona de securitate.

"In ultima perioada de timp constatam aparitia unei serii intregi de declaratii si comentarii venite din stanga Nistrului in care se speculeaza pe iminenta unor actiuni armate, incidente, razboaie.... Din partea Chisinaului, astfel de riscuri nu exista, ca si din partea autoritatilor ucrainene", a afirmat seful Biroului pentru reintegrare in cadrul guvernului Republicii Moldova, George Balan.

Declaratiile Chisinaului survin dupa ce agentia Tiras de la Tiraspol a scris ca regimul transnistrean se asteapta la actiuni militare incepand cu 26 august, fara a se cunoaste de ce este vehiculata aceasta data. Potrivit informatiilor agentiei, Tiraspolul ar fi ingrijorat de inceperea unor actiuni militare atat din partea Chisinaului, cat si din partea Kievului.

Pe acest fond, analistii politici nu exclud faptul ca Rusia ar putea pregati un atac asupra Ucrainei, utilizand inclusiv trupele care stationeaza ilegal in Republica Moldova.

Astfel, analistul Oazu Nantoi considera ca nici Ucraina si nici Republica Moldova nu sunt interesate in escaladarea conflictului transnistrean. In opinia sa, partea interesata in aceasta situatie este doar Federatia Rusa, care ar putea incerca astfel sa-si realizeze planul de creare a asa-numitei "Novorossii", cu teritorii pe litoralul Marii Negre care apartin Ucrainei.

O opinie similara are si expertul in securitate Viorel Cibotaru, care considera ca Rusia intentioneaza sa destabilizeze situatia din Republica Moldova, inclusiv in contextul alegerilor parlamentare din toamna.

Radio Chisinau aminteste ca Ministerul rus de Externe a acuzat recent Chisinaul si Kievul ca ar intreprinde actiuni care ar destabiliza situatia din jurul regiunii transnistrene, diplomatia Republicii Moldova respingand categoric aceste acuzatii.

Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Chisinau interventie Transnistria, #Rusia atac Ucraina , #Transnistria