Exclusiv: Expert american despre situatia din Transnistria

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Iunie 2013, ora 13:00
5098 citiri
Exclusiv: Expert american despre situatia din Transnistria

De cateva saptamani, apele au inceput sa se tulbure in stanga Nistrului. Observatorii din societatea civila moldoveana spun ca au fost martori cand regimul de la Tiraspol si Federatia Rusa au inceput militarizarea regiunii. Liderul Evgheni Sevciuk a dat legea Frontierei de Stat a Transnistriei, ce muta granita in teritoriul controlat de R. Moldova.

S-a vorbit despre un nou razboi la Nistru, despre o incercare a Rusiei de a deraia parcursul european al Moldovei, inaintea summitului crucial de la Vilnius, in noiembrie, despre jocuri de razboi si provocari.

OSCE, SUA si UE au luat pozitie fata de tensiunile declansate de liderii transnistreni prin legislatia privind frontiera. Situatia este in plina evolutie si la Chisinau se asteapta noi provocari din partea Tiraspolului.

In toata aceasta anticipare anxioasa, doi experti au acceptat sa explice, pentru

Ziare.com, cum privesc ei problema si de ce e o situatie ingrijoratoare, dar deocamdata nu are sanse de a scapa de sub control.

O voce de dincolo de Atlantic, a expertului american Matthew Rojansky, director adjunct al Programului Rusia si Eurasia din cadrul "Carnegie Endowment for International Peace", sustine ca este limpede ca "mediul pe ambele parti ale Nistrului a devenit mai otravitor decat oricand in ultimii doi ani".

"Din nefericire, aceasta situatie nu serveste intereselor niciunei parti, incluzand aici si Federatia Rusa si Romania", apreciaza acesta, intr-o interventie pentru Ziare.com.

Rojansky continua exprimandu-si speranta ca presedintele OSCE, membru al formatului de negociere 5+2, Ucraina, "poate juca un rol in prevenirea conflictului, in caz de nevoie urgenta". Un conflict la Nistru nu este, asadar, exclus, nici de expertul american. Acesta insista insa ca singura solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean este "initierea unui proces real de reconciliere regionala, care sa includa Romania si Rusia, printre altii".

Doar un asemenea proces, spune Rojansky, "poate ajuta la eliminarea neincrederii si amenintarilor percepute, care fac ca proiectele de integrare europeana si euroasiatica sa para optiuni de suma zero".

La randul sau, Oazu Nantoi, politician moldovean si director de programe in managementul conflictelor, la Institutul de Politici Publice, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca ce se intampla in Transnistria este un scenariu scris la Moscova, pentru care politicienii moldoveni nu sunt pregatiti.

Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnistria

In opinia lui Nantoi, mai sunt posibile provocari, si atunci Rusia va avea un bun prilej de a-si "arata muschii". "Daca noaptea, acolo, se vor auzi niste rafale de kalasnikov si va fi cineva ucis, fie vreun asa-zis cazac sau cineva dintre pacificatori, si va fi acuzata R. Moldova, asta ar oferi Rusiei un argument pentru a-si demonstra muschii aici, destabilizand malul drept. Sa nu uitam ca prezenta trupelor ruse este ilegala dar ofera argumente Rusiei argumente sa sara in aparare", sustine acesta.

In Romania, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat, la Digi24, ca "nu are nimeni din comunitatea internationala a da curs unor astfel de gesturi. Includerea unor localitati in partea controlata de guvernul moldovean este o chestiune inacceptabila."

"Sunt gesturi provocatoare, lucruri ce trebuie sa fie tratate politic de actorii implicati in procesul de negociere. M-am bucurat sa vad reactia guvernului american. Am fost reticenti in a lua o pozitie publica, tocmai pentru a nu oferi pretexte altora sa utilizeze aceste luari de pozitie ale Romaniei, dar o spun clar: impartasim opinia SUA, OSCE si a Guvernului Moldovei", a aratat Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Transnistria criza R Moldova, #Moldova criza granita Transnistria , #Transnistria