Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e "in ultimele etape"

Autor: Ana Ilie
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 15:20
7680 citiri
Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e "in ultimele etape"

Liderul transnistrean Evgheni Sevciuk se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania este in "ultimele etape" si considera ca Republica Moldova a incalcat obligatiile asumate prin Memorandumul de la Moscova, semnand Acordul de Asociere cu UE.

"Potrivit Memorandumului semnat la cel mai inalt nivel, in prezenta OSCE, Moldova trebuia sa ia o decizie in coordonare cu Transnistria", insa Acordul semnat de Moldova nu ia in considerare interesele producatorilor transnistreni si economiei transnistrene in general, s-a plans acesta joi, la Moscova, potrivit Itar Tass.

Transnistria este preocupata si de lipsa de informatii cu privire la actiunile moldo-romane in domeniul securitatii. Sevciuk a atras atentia asupra acordului de cooperare in sfera militara, recent incheiat intre Bucuresti si Chisinau.

"Prevederile acestui document permit participarea armatei romane in unele operatiuni de pe teritoriul Moldovei. Daca nu e asa, partea romana sa publice textul intelegerii", a spus acesta, adaugand ca astfel de "chestiuni de securitate nefacute publice dau nastere la temeri fondate in Transnistria".

Sevciuk a continuat aratand ca sunt periculoase apelurile la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii separatiste pe care o conduce. Abia la gasirea unei solutii politice la situatia actuala se poate vorbi despre retragerea trupelor ruse. "Atunci putem vorbi despre asta, dar acum nu va face decat sa destabilizeze situatia", a mai spus liderul de la Tiraspol.

Acesta a acuzat si partenerii din procesul de pace de "tactici de dictat". "Cu cat mai repede abandoneaza partenerii nostri tactica dictatului, cu atat vor fi mai constructive negocierile" in formatul 5+2.

Sevciuk a negat ca Transnistria ar fi blocat negocierile in formatul 5+2, aratand ca s-a dorit doar lamurirea unor "incertitudini" cu privire la urmarirea in justitie a oficialilor transnistreni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Transnistria tensiuni Moldova Romania, #Transnistria armata Romania Moldova , #Transnistria