Rivalul lui Smirnov s-a intors din Rusia incarcat de daruri

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 17:11
1180 citiri
Rivalul lui Smirnov s-a intors din Rusia incarcat de daruri

Anatol Kaminski, rivalul in alegerile prezidentiale al actualului lider transnistrean, Igor Smirnov, s-a intors marti din Rusia unde oficialitatile i-au ararat inca o data sprijinul in scrutinul din 11 decembrie.

Proaspat sosit in Tiraspol, Kaminski, presedintele parlamentului si lider al Partidului Obnovlenie din republica separatista Transnistria, Kaminski a si inceput sa povesteasca ce i-au promis rusii, prin vocea asistenului prim vice-premierului rus, Ghenadi Bukaiev, informeaza Itar-Tass.

Kaminski a explicat ca Rusia ca continua sa ofere ajutor umanitar si financiar Transnistriei.

Bukaiev "mi-a dat raspunsuri afirmative la intrebari, in special in ce priveste continuarea proiectelor umanitare din Transnistria: ajutor umanitar pensionarilor transnistreni sub forma bonusurilor la pensia lunara, imprumuturi afacerilor mici si mijlocii, inclusiv fermierulor", a spus Kaminski, caruia insusi premierul rus Vladimir Putin i-a trimis o scrisoare de sprijin in prezidentiale.

Rusia a inceput sa acorde ajutor financiar Transnistriei in 2007 - sprijinind 137.000 de pensionari, dar si tarani, orfelinate, clinici de obstetrica si scoli.

Moscova a suspendat ajutoarele in 2010, cand a iesit la iveala ca autoritatile au sifonat fondurile - mai precis 160 de milioane de ruble (aproximativ 3,8 milioane de euro - n. red.).

Banii au fost fraudati cu ajutorul bancii Gazprombank, controlata de fiul si nora liderului Igor Smirnov, Oleg si Marina.

Cu doar o zi inainte de interventia lui Kaminski, presa rusa relata ca vicepresedintele Bancii Republicane Transnistrene, Oleg Brizitki, si fiul liderului transnistrean, Oleg Smirnov, vor fi adusi cu forta in fata Comisiei de ancheta din Federatia Rusa, fiind inculpati in dosarul privind furtul a 160 de milioane de ruble.

Purtatorul de cuvant al Comisiei de ancheta, Vladimir Markin, a confirmat ca cei doi transnistreni nu s-au prezentat la audierile Comisiei, asa ca vor fi adusi fortat: "Deoarece Brizitki si Smirnov nu au venit la audierile Comisiei de ancheta pentru a fi interogati, intentionam sa-i aducem fortat", a spus Markin.

Suspectii se afla in prezent in Cipru.

Potrivit Comisiei, din noiembrie 2008 pana in noiembrie 2009, Oleg Brizitkii, in complicitate cu Oleg Smirnov si alte persoane, au comis intentionat deturnari de fonduri alocate de Federatia Rusa, sub forma de ajutor umanitar, Transnistriei.

Markin a povestit ca fiul lui Smirnov si-a achizitionat, cu banii sustrasi de la Rusia, mai multe apartamente la Moscova si o vila intr-un complex de lux din regiunea moscovita Odintovo.

In august, si nora lui Igor Smirnov, Marina Smirnov, a fost citata de procuratura de la Moscova, intr-un dosar ce are legatura cu ancheta in cazul sustragerii banilor din banca Gazprombank.

Nora sefului administratiei transnistrene a condus aceasta banca pana in 2008.

Cu toate ca Rusia si-a exprimat clar dezaprobarea fata de intentia lui Smirnov de a mai candida pentru un nou mandat in alegerile din Transnistria, Smirnov a anuntat ca nu se lasa intimidat si si-a depus candidatura pentru al cincilea mandat consecutiv.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Transnistria, #alegeri Transnistria, #Anatol Kaminski Transnistria, #Igor Smirnov, #Oleg Smirnov , #Transnistria