Rusia se opune reformarii misiunii de pace din Transnistria

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 21:21
2555 citiri
Rusia se opune reformarii misiunii de pace din Transnistria

Incercarile de a reforma actuala misiune de mentinere a pacii din autoproclamata republica separatista Transnistria nu vor contribui la aplanarea conflictului din regiune, a transmis joi Ministerul de Externe rus.

"Este evident ca fortele politice care sustin o transformare a misiunii de mentinere a pacii existente urmaresc nu sa se ajunga la garantii de pace si stabilitate in regiunea Transnistria, ci indepartarea cu orice pret din zona de conflict a contingentului rus de mentinere a pacii", a transmis ministerul rus, intr-un comunicat citat de RIA Novosti.

"Credem ca potentialul actualei misiuni de mentinere a pacii este departe de a fi epuizat. Operatiunea din Transnistria este unica si nu au fost inregistrate niciun deces si nicio ciocnire serioasa in timpul istoriei sale de 22 de ani", mai transmite diplomatia rusa.

Transnistria da startul recrutarii tinerilor in armata

Ministerul de Externe a atras atentia ca acest subiect a fost adus in discutie in timpul unei mese rotunde care a avut loc recent la Centrul de Politica Europeana din Bruxelles, intitulat "Reforma misiunii de mentinere a pacii in Transnistria". La masa rotunda au participat reprezentanti ai diferitelor forte si miscari politice.

Rusia: Vom apara cetatenii din Transnistria. Nu ne puneti la incercare puterea!

"Unele forte din Europa sunt inca obsedate de ideea transformarii operatiunii de mentinere a pacii din Transnistria intr-o oarece misiune de garantare a pacii", a continuat Ministerul de Externe rus.

RIA Novosti noteaza si ca Transnistria a incercat separarea de Moldova inainte de prabusirea URSS, din cauza temerilor ca Moldova s-ar putea alatura Romaniei. In 1990, autoproclamata republica separatista si-a declarat independenta de Moldova intr-o miscare care a dus la ostilitati armate in anul 1992. Moldova a incercat sa rezolve conflictul cu ajutorul fortei militare, insa a pierdut controlul si influenta in regiune.

La sfarsitul violentelor, Rusia si Moldova au semnat un acord ce a deschis drumul stabilirii unei forte tripartit de mentinere a pacii in Transnistria, care in prezent vrea sa obtina recunoasterea internationala, in timp ce Moldova ofera Tiraspolului autonomie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Rusia misiune pace Transnistria, #reformare misiune pace Transnistria , #Transnistria