Temeri in UE ca Rusia va agresa mai multe tari din regiune. Prima pe lista, Moldova

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 13:09
5672 citiri
Temeri in UE ca Rusia va agresa mai multe tari din regiune. Prima pe lista, Moldova

Dupa anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa, provincia Transnistria din Republica Moldova a cerut de asemenea alipirea la Rusia, provocand ingrijorare referitor la stabilitatea regiunii.

Locuita de o majoritate de cetateni vorbitori de limba rusa, provincia s-a separat de Moldova atunci cand URSS s-a prabusit, in anul 1991, din cauza temerilor ca, odata independenta, Moldova "se va alatura Romaniei", din care a facut parte inainte de Al Doilea Razboi Mondial, scrie EurActiv.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca exista un lant de "conflicte inghetate" in jurul Marii Negre, care ar putea sa izbucneasca oricand.

Transnistria cere alipirea la Rusia

Ingrijorarea presedintelui este impartasita de oficialii europeni, cu toate ca nimeni nu indrazneste sa mearga atat de departe cu declaratiile precum seful statului din Romania, scrie sursa citata.

"Exista asteptari in Uniunea Europeana ca Rusia va face ceva si ca va agresa tot mai mult tarile din regiune. Ingrijorarile sale (ale lui Traian Basescu - n.red.) sunt in conformitate cu alte state membre care isi exprima ingrijorarile in legatura cu acest subiect, stim ca Putin va face ceva in Georgia si in Moldova", au spus sursele europene, pentru EurActiv.

Cum intimideaza Rusia Republica Moldova

Dupa inlocuirea guvernului pro-rus de la Chisinau cu unul pro-european, in anul 2009, Moscova a anuntat masuri economice precum interzicerea exporturilor de vin din Moldova si amenintarea cu restrictii a muncitorilor imigranti moldoveni, care contribuie anual cu milioane de euro la economia Chisinaului.

"Stim ca sunt exista multe metode prin care pot intimida Moldova - produsele viticole si cele agricole, precum si muncitorii imigranti, insa am vazut de asemenea ca au intensificat tensiunea in Gagauzia, unde referendumul (din luna februarie, pentru alipirea la Rusia - n.red.) are amprentele rusesti peste tot. Vor incerca sa destabilizeze cu toate mijloacele", au mai afirmat sursele.

Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

Diplomatii europeni se tem de o viitoare deteriorare a situatiei in ce priveste Republica Moldova: "O agresiune deschisa nu este exclusa".

"Rusii au aratat ca nu au nicio problema in a folosi forta daca cred ca au un interes. Ne putem astepta la orice de la ei si depinde de Uniunea Europeana sa ii impiedice", au precizat sursele UE, care nu au putut sa prezica, insa, rezultatul dezbaterilor Consiliului European de joi si vineri, in cadrul caruia liderii Uniunii Europene ar putea decide viitoare sanctiuni fata de Rusia.

Basescu: Aviatia romana opereaza deasupra Ucrainei - R. Moldova, cea mai mare grija (Video)

Kamil Calus, un expert pe Moldova, din cadrul Centrului Polonez pentru Studii Estice, a spus ca este "foarte putin probabil ca Rusia sa decida sa lanseze un atac armat spre Moldova, din Transnistria", insa nu a exclus un scenariu similar Crimeii pentru Gagauzia.

"Interventia rusa din Crimeea a aratat ca Moscova este dispusa sa-si foloseasca fortele armate pentru a-si atinge scopul. Aceasta inseamna ca Rusia poate sa declanseze unul sau chiar toate conflictele inghetate. Astfel, putem lua in calcul posibilitatea ca Rusia isi va folosi prezenta militara din Transnistria impotriva Moldovei", a mai afirmat Calus.

Acesta a mai precizat ca Rusia nu va alege un astfel de scenariu fara un pretext: "Destabilizarea situatiei politice sau colapsul Guvernului de la Chisinau ar putea folosi drept scuza convenabila".

AP: Dupa Crimeea, Europa de Est se intreaba: Cine urmeaza?

Marti, Vocea Rusiei a anuntat ca presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa.

De asemenea, in aceeasi zi, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea prin care este anexat "statul independent Crimeea", dupa ce Rusia a recunoscut independenta Crimeii.

Crimeea si-a declarat oficial independenta fata de Ucraina, in urma inregistrarii unui rezultat zdrobitor in favoarea acestei solutii la referendumul organizat duminica.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Crimeea anexata Rusia, #Rusia anexare Crimeea, #Transnistria alipire Rusia, #Rusia Transnistria , #Transnistria