Transnistria cere ajutor de la Rusia

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 16:37
1694 citiri
Transnistria cere ajutor de la Rusia

Transnistrenii recunosc situatia dezastruoasa in care se afla autoproclamata republica separatista, asa ca au solicitat de la Rusia ajutor umanitar si pentru anul 2012.

Initiativa ii apartine presedintelui Sovietului Suprem, Anatol Kaminskii, contracandidatul lui Igor Smirnov, sustinut deschis de Moscova Unimedia.

Deputatii de la Tiraspol au semnat, miercuri, un apel catre conducerea Rusiei, prin care ii cer sa nu intrerupa asistenta umanitara in 2012.

"Constientizand necesitatea unei schimbari calitative in domeniile economic si social in republica, avand in vedere situatia complicata socio-economica a cetatenilor republicii, precum si tinand cont de lipsa de resurse financiare proprii, Sovietul Suprem al RMN se adreseaza catre presedintele Federatiei Ruse, guvernul rus si Duma de Stat, cu un apel sa examineze posibilitatea de a continua acordarea ajutorului financiar in 2012 pentru Transnistria", se arata in comunicatul de presa al institutiei.

In 2012, bugetul fondului de pensii va putea acoperi doar 54%, in timp ce valoarea minima a pensiei va acoperi abia 50% din nevoile de baza. Deficitul tuturor fondurilor bugetare se ridica la 39%, ceea ce constituie mai mult de 250 milioane dolari din necesarul de 578 milioane.

Rusia acorda ajutor umanitar Transnistriei incepand cu anul 2006. In mare parte, rublele rusesti sunt destinate suplimentarii ensiile transnistrenilor, pentru asigurarea cu hrana a copiilor din gradinite si din scoli, dar si pentru acordarea unor credite preferentiale in agricultura.

Solicitarea deputatilor survine pe fondul unui scandal legat de banii Moscovei care au fost acordati Tiraspolului. Fiul actualului lider al regiunii separatiste, Oleg Smirnov, este acuzat de procurorii rusi ca ar fi furat 160 milioane ruble rusesti, acordate ca ajutor umanitar pe parcursul mai multor ani.

La randul sau, Igor Smirnov, care candideaza pentru al cincilea mandat in pofida vointei Rusiei, a intors spatele Moscovei si si-a declarat simpatia fata de Ucraina. Alegerile vor fi organizate la inceputul lunii decembrie in Transnistria.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Transnistria, #Transnistria ajutor Rusia, #alegeri Transnistria , #Transnistria