Transnistria cere alipirea la Rusia

Marti, 18 Martie 2014, ora 10:20
12894 citiri
Transnistria cere alipirea la Rusia
Foto: epochtimes-romania.ro

Presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa.

Potrivit lui Burla, 97,2% dintre locuitorii Transnistriei s-au pronuntat in favoarea alipirii la Rusia, intr-un referendum organizat in 2006, scrie Vocea Rusiei.

"Aceasta cerere a fost trimisa ca raspuns la proiectul de lege propus de partidul O Rusie Dreapta care propune simplificarea procedurii prin care noi teritorii se integreaza in Rusia. Acest proiect permite ca Rusia sa primeasca parti din teritorii ale statelor straine fara acordul acestor state in cazul in care in aceste state se inregistreaza absenta 'unui conduceri legitime si efective', pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei cereri din partea autoritatilor acestor regiuni", se arata in ziarul Vedomosti, citat de Vocea Rusiei, care spune ca detine o copie dupa documentul trimis de presedintele Sovietului Suprem din Transnistria.

Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeii (Video)

In scrisoarea lui Burla, se mai spune ca proiectul depus de partidul O Rusie Dreapta pemite numai Crimeii sa fie anexata de Rusia, dar nu si Transnistriei, pentru ca autoritatile din Moldova nu pot fi descrise ca "ilegitime si ne-efective".

In plus, Transnistriei i se va cere sa tina un referendum care sa respecte legislatia moldoveneasca, in timp ce republica are legi proprii. Burla a spus ca nu exista autoritati moldovenesti in Transnistria care ar putea cere Rusiei sa permita alipireea.

Referendum in Crimeea: R. Moldova nu il recunoaste. Ce ii transmite Ucraina

Partidul O Rusie Dreapta a decis sa isi retraga proiectul de lege luni, 17 martie. Liderul factiunii parlamentare a acestui partid, Mihail Iemelianov, a spus ca proiectul va fi modificat, astfel incat sa contina prevederea ca si teritoriile care au fost candva in situatii critice sa poata deveni parte a Rusiei.

Cererea autoritatilor autoproclamate ale Transnistriei vine pe fondul miscarii de secsiune din Ucraina, unde regiunea Crimeea si-a declarat independenta luni si a facut o cere oficiala de alipire la Federatia Rusa.

Marti, presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care Rusia anexeaza Crimeea, care va deveni oficial dupa ce Duma de Stat a Rusiei il va aproba. Declararea independentei si cererea de alipire au urmat referendumului organizat duminica in Crimeea, in care 96,77% dintre cei prezenti la vot s-au pronuntat in favoarea secesiunii fata de Ucraina si alipirea la Federatia Rusa.

La scrutin au participat 83,1% dintre locuitorii cu drept de vot ai Crimeii. Referendumul a fost insa boicotat de minoritatea tatara.

Miscarea in favoarea secesiunii acestei regiuni a inceput dupa ce protestele inregistrate in ultima parte a anului 2013 la Kiev au dus la rasturnarea presedintelui Ianukovici si venirea la putere a opozitiei pro-occidentale in 2014.

In Crimeea, cu o populatie majoritar ruseasca, au inceput proteste fata de schimbarea politica de la Kiev, iar presedintele Putin a trimis forte militare in peninsula, care au blocat armata ucraineana in cazarmi.

In momentul scrutinului pentru secesiune, in jur de 20.000 de militari rusi se aflau stationati in Crimeea.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#Transnistria alipire Rusia, #Transnistria cerere alipire Rusia , #Transnistria