Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

Marti, 18 Martie 2014, ora 12:43
8734 citiri
Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a comentat cererea Transnistriei de alipire la Rusia, afirmand ca astfel de masuri sunt "contraproductive", aratand ca, daca Moscova accepta cererea, "va fi un pas gresit".

"In primul rand, am luat cunostinta, m-au informat deja ca a facut o astfel de declaratie asa-numitul conducator al Transnistriei. Acest organ neconstitutional, din punctul de vedere al Republicii Moldova, nu a luat asa o decizie, nu cunosc.

Cred ca astfel de actiuni sunt contraproductive. Ele nu aduc bine Republicii Moldova si sunt de parere ca nici Federatiei Ruse. Nu contribuie la pastrarea acelui image international de care se bucura pana acum Federatia Rusa. Si, daca va accepta, va fi un pas gresit, din punctul meu de vedere", a declarat presedintele moldovean, marti.

Transnistria cere alipirea la Rusia

Acesta a precizat, ca daca se compara situatiile din Peninsula Crimeea si din Transnistria, "sunt cam aceleasi".

De asemenea, liderul de la Chisinau a precizat ca autoritatile Republicii Moldova califica "drept ilegal" si nu recunosc rezultatele "asa-numitului referendum cu privire la statutul Peninsulei Crimeea".

"Republica Moldova reconfirmam sprijinul ferm pentru unitatea integritatea si suveranitatea Ucrainei. Decizia Federatiei Ruse de a anexa Crimeea la teritoriul sau va constitui o incalcare grava a dreptului international.

Republica Moldova continua sa pledeze pentru reglementarea tuturor problemelor pe calea dialogului. Chemam toti factorii de decizie, societatea civila si cetatenii la calm si la atitudine responsabila. Suntem afectati de orice actiuni care contravin normelor dreptulului international", a mai spus Nicolae Timofti.

Intrebat daca exista posibilitatea unei aderari a tarii sale la NATO, in contextul tensiunilor din Ucraina, presedintele R. Moldova a raspuns: "Republica Moldova este o tara neutra".

Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeii (Video)

Declaratiile presedintelui Timofti au fost facute, marti, dupa ce, potrivit Vocii Rusiei, presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa.

De asemenea, in aceeasi zi, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea prin care este anexat "statul independent Crimeea", dupa ce Rusia a recunoscut independenta Crimeii.

Crimeea si-a declarat oficial independenta fata de Ucraina, in urma inregistrarii unui rezultat zdrobitor in favoarea acestei solutii la referendumul organizat duminica.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...