Ziare.com

Transnistria cere alipirea la Rusia Republica Moldova vrea retragerea armatei ruse

Marti, 18 Martie 2014, ora 23:36

   

Transnistria cere alipirea la Rusia Republica Moldova vrea retragerea armatei ruse
Deputatii liberali din Parlamentul de la Chisinau au inregistrat marti un proiect de hotarare a Legislativului prin care se solicita urgentarea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Deputatii PL au solicitat in proiectul de hotarare retragerea cat mai urgenta si neconditionata a trupelor militare, armamentului si a munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, tinand cont de faptul ca pe teritoriul acesteia se afla deja ilegal fortele Armatei a 14-a a Federatiei Ruse si avand in vedere actiunile de agresiune din Crimeea, pentru a preveni escaladarea conflictului si pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al formatiunii.

Premierul R. Moldova avertizeaza: Separatismul din Crimeea, contagios pentru Transnistria

Un proiect bazat pe angajamente istorice

"Parlamentul Republicii Moldova solicita Federatiei Ruse sa-si retraga imediat si neconditionat trupele militare, armamentul si munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, in spiritul angajamentelor internationale asumate de Federatia Rusa in momentul acceptarii ei ca membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999", potrivit textului proiectului.

De asemenea, autorii propun sa se solicite organismelor internationale sa se implice mai ferm "in impunerea respectarii de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate privind retragerea armatei si a munitiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova".

Marti, presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a subliniat ca autoritatile de la Chisinau au solicitat in repetate randuri de la tribune internationale retragerea contingentului militar rus.

Prezenta ruseasca in Transnistria intretine conflictul

In regiunea transnistreana a Republicii Moldova, controlata de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, care sunt pazite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia si-a asumat inca din 1999 obligatia de a-si retrage munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament pe care nu l-a dus insa la bun sfarsit. In opinia expertilor si politicienilor, prezenta trupelor si munitiilor rusesti in regiune constituie unul din motivele principale care impiedica reglementarea conflictului transnistrean.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2322 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Demersuri inutile!

Rusii nu fac nimic altceva decat sa-si rezolve propriile interese! Nu vor pleca din Transnistria, din contra, vor aduce, probabil, noi si noi contingente!

 

Invitatia

Ce komunicat? Nu baieti au invitati sa ocupe MD, sau mai precis cat vor ei din ea. MD se imbata cu apa rece si cu vizite , neutraliati samd. Sa nu ajunga rusofonii sa rationeze si sa aleaga banii si munca, ca de nu inapoi la cartele si concedii prin gulag. Da' cu pros_tii nu te pui!

 

Cui cereti baieti?

Rusilor? O sa-si retraga armata cu pamant cu tot...

 

Ieri Rusia i-a pus pe transnistreni sa-i ceara

alipirea la imperiu, maine Rusia va declara ca rusofonii din Basarabia se simt amenintati, peste doua zile va vota autonomia transnistriei, urmeaza anexarea samd. Cunoastem deja scenariile muscalesti, nu au prea multa imaginatie la turnat justificari mincinoase.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor