Transnistria: Negociatorii schimba replici dure

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 13:14
3060 citiri
Transnistria: Negociatorii schimba replici dure

Conflictul transnistrean a generat un schimb de replici dure intre negociatori. Dupa ce vicepremierul moldovean in exercitiu pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a afirmat ca situatia intre cele doua maluri se imbunatateste, reprezentantul diplomatiei transnistrene, Nina Stanski, a sustinut contrariul.

Negociatorii au avut puncte de vedere diferite pe mai multe subiecte pe care le-au abordat intr-o conferinta de presa comuna, miercuri, la sediul OSCE din Chisinau, scrie UNIMEDIA.

"Am trecut in revista actiunile care s-au facut de la runda precedenta de negocieri. De asemenea, am salutat decizia care a fost luata privind asigurarea liberei circulatii a cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului in perioada sarbatorilor Pascale. Este o actiune destul de importanta care demonstreaza ca atmosfera de incredere dintre Chisinau si Tiraspol este promovata in continuare prin actiuni concrete", a afirmat Carpov.

Nina Stanski a afirmat imediat contrariul: "Eu o sa-mi permit sa nu fiu de acord cu aceasta formulare, pe motiv ca noi uneori vedem diferit situatia. Eu as spune ca mai degraba am discutat despre inactivitatea acestor negocieri. De asemenea, nu as putea spune ca atmosfera s-a imbunatatit, nu pot sa constat acest lucru. Increderea trebuie consolidata prin fapte concrete".

In replica, vicepremierul Carpov a subliniat ca s-a referit la partea plina a paharului din cadrul discutiilor. "Sigur ca nu exista 100 de procente de nota pozitiva sau negativa. Daca totul era bine, conflictul transnistrean era deja rezolvat".

Cei doi negociatori au gasit inca un subiect asupra caruia nu s-au inteles: decizia Tiraspolului de a interzice politistilor moldoveni de a purta uniforme in stanga Nistrului.

"Eu consider ca in zona de securitate nimeni nu are dreptul sa ia decizii unilaterale. Iar prezenta sutelor de politisti inarmati ,cu siguranta, nu va duce la dezvoltarea unei relatii de prietenie si incredere", a spus Stanski.

La randul sau, Carpov a declarat ca, potrivit documentului semnat de ambele parti in 1992, prezenta politistilor moldoveni in Bender este obligatorie, iar reprezentantii organelor de politie sunt persoane in uniforma. "Interzicerea purtarii uniformei de catre politistii moldoveni dupa 20 de ani, este o decizie unilaterala", a intarit Carpov.

In ceea ce priveste inchisorile subordonate Chisinaului, care au fost deconectate de la apa, energie si canalizare, Nina Stanski a afirmat ca in acele inchisori nu mai sunt denutinuti. In replica, vicepremierul Carpov a dat asigurari ca in aceste inchisori se afla detinuti si a calificat decizia administratiei din Bender ca fiind una care incalca grav drepturile omului.

Urmatoarea runda de negocieri in formatul 5+2 este planificata sa fie desfasurata in perioada 23-24 mai la Odesa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#negociatori conflict Transnistria, #runda negocieri Transnistria , #Transnistria