Confuzie in Parlamentul irakian in legatura cu trupele straine

Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 13:24
890 citiri
Confuzie in Parlamentul irakian in legatura cu trupele straine

Deputatii irakieni asteaptau clarificari duminica din partea conducerii Parlamentului, care trebuie sa le spuna ce au votat sambata, in conditiile in care domneste o confuzie totala in legatura cu votul referitor la retragerea in 2009 a trupelor straine, cu exceptia celor americane.

"Asteptam duminica de la presedintia Parlamentului sa clarifice asupra carui text de lege s-au pronuntat deputatii astazi (sambata - n.r.). Situatia este confuza", a declarat pentru AFP deputatul siit Sami al-Aksari, un apropiat al primului-ministru.

Un vot in prima lectura asupra legii ce reglementa statutul fortelor straine (altele decat cele americane) pe teritoriul irakian dupa 31 decembrie 2008 (cand le expira mandatul ONU) era prevazut pentru miercuri, dar a fost tulburat de falsa demisie a presedintelui Parlamentului, Mahmud Machhadani, un sunnit.

Iar sambata, in cursul unei noi sedinte parlamentare, unii deputati au crezut ca au votat impotriva textului care prevedea mentinerea trupelor straine, altele decat cele americane, pana in iulie 2009, in timp de altii afirmau ca votul s-a referit la invalidarea sedintei precedente consacrate acestui subiect.

Potrivit seicului Jamal al-Butih, liderul grupului parlamentar al Listei Nationale Irakiene (lista laica), deputatii au votat sambata pentru invalidarea sedintei parlamentare de miercuri. Aceasta invalidare era justificata de accesul de furie al presedintelui Parlamentului irakian, care si-a prezentat demisia, dupa care a revenit asupra deciziei, a explicat deputatul irakian.

"Nu este absolut deloc asa", sustine insa deputatul kurd Mahmud Othman."Majoritatea a votat impotriva acestui proiect si presedintia Parlamentului urmeaza sa trimita textul la Guvern. Acesta din urma va trebui sa-l modifice dupa care il va retrimite Parlamentului la inceputul anului viitor", a explicat Othman referindu-se la proiectul de lege privitor la retragerea trupelor straine altele decat americane.

Confruntati cu aceasta confuzie de proportii, grefierii au decis sa nu redacteze procesul-verbal al sedintei pana nu obtin duminica lamuriri din partea presedintelui Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#confuzie Parlament Irak, #vot retragere trupe , #trupe