Teroare in Tunisia - Zeci de oameni ucisi, multi dintre ei turisti aflati la plaja. Cine e atacatorul

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 18:07
25309 citiri
Teroare in Tunisia - Zeci de oameni ucisi, multi dintre ei turisti aflati la plaja. Cine e atacatorul
Foto: Hepta.ro

Un nou incident armat in care sunt implicati turisti in Tunisia a avut loc vineri, focuri de arma fiind trase pe o plaja din apropierea unor hoteluri. Zeci de persoane au fost ucise.

Turistii de la doua hoteluri din orasul Sousse, din Tunisia, au fost atacati, relateaza Sky News. Se pare ca ar fi vorba despre hotelul Bellevue si hotelul Royal Kenz, insa alte surse vorbesc si despre hotelul Imperial Marhaba.

Update - La ora 18:10, Ministerul tunisian al Sanatatii a transmis oficial ca numarul mortilor este de 28, informeaza agentia Reuters, citata de Russia Today. Printre acestia se numara cetateni britanici, germani si belgieni. De asemenea, numarul ranitilor este de 36.

Pana la ora 18:00 se anuntase ca 36 de oameni au fost ucisi, majoritatea turisti, dar si angajati ai hotelurilor. De asemenea, 10 dintre cei raniti ar fi in stare critica.

Orasul este aflat la malul Marii Mediterane si este popular mai ales in randul turistilor britanici.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor:

18:07 - Potrivit Ria Novosti, printre turistii ucisi s-ar afla si 10 rusi.

18:04 - Numarul celor ucisi a crescut la 36, potrivit Ria Novosti care citeaza ministrul tunisian al Sanatatii. Totodata, 10 dintre cei raniti sunt in stare critica, asa ca este de asteptat ca bilantul victimelor sa creasca.

17:57 - Secretarul de stat pentru probleme de securitate al Tunisiei Rafik Chelly a declarat ca arma era ascunsa intr-un parasolar.

"El a intrat pe plaja, imbracat ca si cum se ducea sa faca baie, avand asupra sa un parasolar cu o arma inauntru. Apoi, odata ajuns pe plaja, el si-a folosit arma", a precizat oficialul tunisian.

17:47 - Secretarul de stat pentru probleme de securitate al Tunisiei a anuntat ca autorul sangerosului atentat e un student tunisian, necunoscut de politie.

"El este tunisian, originar din regiunea Kairouan (unul dintre orasele sfinte ale islamului, situat in centrul Tunisiei). Este student", a declarat oficialul, la postul de radio Masaique FM, precizand ca este vorba de o "persoana ce nu era cunoscuta (de servicii) ", informeaza Agerpres

17:26 - Panica si frica domina peisajul de pe litoralul tunisian din Sousse. Agentiile externe prezinta imagini cu turisti care parasesc hotelurile cu bagaje cu tot, dorind sa paraseasca de indata statiunea.

17:06 - Printre victime se numara si polonezi, italieni si spanioli.

17:05 - Surse din Ministerul de Interne au spus, pentru Russia Today, ca numarul mortilor a ajuns la 30, dupa ce trei persoane ranite ar fi murit.

17:04 - Un avion plecat din Bruxelles cu destinatia Tunisia s-a intors spre capitala Belgiei, anunta Russia Today.

17:00 - Un turist din Moscova, Petr, spune ca a vazut trei cadavre cu fata in jos, pe o plaja, dar si ca, atunci cand a vazut ca ceva nu este in regula si ca este agitatie in zona, a iesit din camera de hotel si i-a urmat pe cei reponsabili cu securitatea.

16:55 - Pe retelele sociale apar reactii ale turistilor, care sustin ca au fost trimisi in interiorul hotelului, la scurt timp dupa atac, si rugati sa nu iasa din incinta.

16:50 - Potrivit agentiei Tass, care citeaza postul tunisian de radio Mosaique FM, atacatorii au sosit pe mare, atacand intai turistii pe plaja si apoi intrand in hotel. De asemenea, martorii sustin ca atacatorii aveau si grenade.

16:35 - Pe retelele sociale se anunta ca un al doilea atacator a fost prins.

16:30 - "Un atacator a deschis focul cu un Kalashnikov asupra turistilor si tunisienilor pe plaja hotelului. A fost doar un atacator. Era un tanar imbracat in pantaloni scurti, ca si cum ar fi fost el insusi un turist", a relatat un angajat al unui hotel.

16:18 - Grupul PPE din Parlamentul European a transmis, pe Twitter, ca "Europa trebuie sa tina piept unita impotriva terorismului". Mesaje au transmis si Manfred Weber, liderul PPE din PE, care spune ca este "o zi de doliu" si Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant european pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

16:12 - "Cele mai sincere condoleante familiilor si prietenilor victimelor", a scris pe Twitter Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.

16:06 - Postul de radio local a transmis ca cei ucisi sunt in cea mai mare parte cetateni germani si britanici, insa acest lucru nu este confirmat, mai ales ca Ministerul de Interne a specificat ca victimele sunt in cea mai mare parte turisti, dar fara a vorbi despre nationalitatea acestora.

16:04 - MAE a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca "pana la aceasta ora nu sunt informatii conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma acestui atentat".

16:02 - Prim-ministrul britanic David Cameron a anuntat o intalnire de urgenta, pentru dupa-amiaza de vineri. Liderul de la Londra a vorbit, la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, despre atacurile din Tunisia si Franta.

15:58 - "Era aproape ora 12:00 (ora 14:00, ora Romaniei - n.red.), cand m-am uitat in sus la circa 500 de metri de mine si am vazut un balon (cu aer cald) prabusindu-se, apoi am vazut doi dintre oamenii care urmau sa se urce in balon alergand catre mine", a spus o irlandeza aflata in vacanta cu cei doi fii ai sai, adaugand ca i-a luat pe acestia si a inceput sa fuga, cand a auzit impuscaturile.

15:52 - Printre mortii de la hoteluri se numara si angajati ai acestora, nu doar turisti.

15:40 - Pe retelele de socializare se aminteste faptul ca atacurile de vineri, din Tunisia, Kuweit si Grenoble (Franta) au loc la cateva zile dupa inceperea Ramadanului si cu cateva zile inainte de aniversarea primului an de la autoproclamarea califatului de catre Statul Islamic.

15:30 - Reuters transmite ca ar fi vorba despre 27 de morti.

15:25 - RTE News relateaza ca ar fi 19 morti. Sursa citata mai spune ca, in jurul pranzului, un barbat inarmat a intrat in hotel si a inceput sa traga. Fara a se sti numarul exact de atacatori, o sursa a transmis ca un barbat inarmat cu un Kalashnikov a fost ucis de politisti.

15:16 - Un purtator de cuvant al Ministerului tunisian de Interne a spus ca unul dintre atacatori a fost ucis si ca al doilea este cautat de autoritati. Daily Express sustine ca ar fi vorba despre un atentat sinucigas, dupa ce anterior oamenii spuneau ca s-au auzit focuri de arma.

15:10 - Turistul britanic David Schofield a spus ca se afla la piscina cand a auzit o "explozie destul de mare", si cei de acolo au inceput sa alerge catre hotel.

"Am auzit oameni spunand ca sunt arme pe plaja. Oamenii trageau pe plaja. Oamenii alergau in jurul hotelului. Nimanui nu i s-a spus ce sa faca", a precizat britanicul.

15:07 - Potrivit unui post de radio local, Radio Jawhara FM, citat de Mirror, ar fi vorba despre 13 morti, insa Ministerul de Interne din Tunisia a anuntat 7 decese confirmate, majoritatea fiind turisti. Nu se cunosc, inca, cetateniile victimelor, iar numarul acestora a crescut rapid.

Atentat terorist in Tunisia: 17 turisti au fost ucisi. Ambasadorul roman se afla in cladirea luata cu asalt

Atentat in Tunisia: Numarul victimelor a crescut - cati turisti au murit

Atacul de vineri din Tunisia vine dupa cel de pe 18 martie, cand a avut loc un atentat terorist la Muzeul National Bardo, unde 22 de persoane au fost ucise. Printre acestia s-au numarat 18 turisti din Italia, Spania, Polonia, Germania si alte tari, un cetatean tunisian si un ofiter de politie, dar si doi atacatori.

De asemenea, o tentativa nereusita de explozie sinucigasa a avut loc pe o plaja din Sousse in luna octombrie 2013, in urma careia atacatorul a murit.

Vinerea insangerata

Totodata, atacurile de la hotelurile din Tunisia vine la putin timp dupa alte doua incidente, petrecute in orasul francez Grenoble si in Kuweit.

Atac sangeros in Franta: Barbat decapitat intr-un atentat comis in numele Statului Islamic

Vineri dimineata, un atac revendicat de sustinatorii Statului Islamic a avut loc in Franta. Un barbat a fost descoperit decapitat si a avut loc o explozie urmata de un incendiu, la societatea Air Products de la Saint-Quentin-Fallavier, in regiunea Isere, in apropiere de Grenoble.

Barbatul a fost decapitat la intrarea in societatea comerciala. Persoana decapitata nu este angajata a societatii. Capul barbatului a fost gasit la zeci de metri de corp, acoperit cu inscriptii in limba araba.

Vinerea sangeroasa: Zeci de oameni ucisi intr-un al treilea atentat - Statul Islamic revendica atacul (Video) UPDATE

Ulterior, o moschee siita din Kuweit a fost tinta unui atentat terorist in care 24 de oameni au fost ucisi. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul sinucigas asupra lacasului de cult. Autoritatile au informat ca atacatorul care a detonat vesta sinucigasa in moschee a ucis 24 de persoane.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#atac armat Tunisia, #turisti atacati hotel Tunisia, #morti hotel Tunisia , #Tunisia