Tunisia: Guvern de uniune nationala pentru a opri violentele

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 11:44
1553 citiri
Tunisia: Guvern de uniune nationala pentru a opri violentele
Foto: Al Jazeera/AFP

Noii lideri din Tunisia au cazut de acord sa formeze o coalitie de guvernamant pentru a pune capat violentelor care au izbucnit dupa ce presedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fost alungat din tara.

Presedintele Parlamentului, Fouad Mebazza, a depus juramantul in functia de presedinte interimar si i-a cerut premierului Mohamed Ghannouchi sa formeze un guvern de uniune nationala in asteptarea alegerilor prezidentiale care trebuie sa se organizeze in termen de 60 de zile, informeaza Reuters.

Centrul capitalei Tunis este pazit cu tancuri si soldati care incearca sa restabileasca ordinea si sa impiedice jafurile care au inceput sa aiba loc dupa ce Ben Ali a fugit in Arabia Saudita. El a condus tara timp de 23 de ani.

Protestele violente care au durat o luna si care s-au terminat cu inlaturarea presedintelui ar putea sa incurajeze si alte miscari de opozitie in Orientul Mijlociu. Expertii in securitate spun ca guvernele din regiune ar trebui sa isi faca griji deoarece criza din Tunisia nu a fost organizata, ci a izbucnit brusc.

Tunisia a fost cuprinsa de revolte inca de la mijlocul lunii decembrie, cand mii de oameni au iesit in strada nemultumiti de masurile economice luate de autoritati. Violentele au fost declansate in momentul in care un negustor ambulant a incercat sa-si dea foc, dupa ce autoritatile i-au interzis sa vanda in strada legume.

Tunisia, in flacari - vezi cati romani sunt in mijlocul razboiului

Alerta MAE: Nu plecati in Tunisia!

Sute de turisti au reusit sa plece din tara sambata, cand a fost redeschis aeroportul. Potrivit ministerului de Externe, 300 de romani se afla in Tunisia. Ambasada Romaniei nu a primit deocamdata nicio solicitare de repatriere a vreunui roman din aceasta tara, a declarat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE, Doris Mircea, potrivit Newsin.

Cetatenii romani din Tunisia au solicitat doar informatii despre situatia din aceasta tara, a precizat oficialul.

Ministerul Afacerilor Externe a emis, vineri seara, o alerta de calatorie pentru Tunisia, in care ii sfatuieste pe cei care intentioneaza sa calatoreasca in aceasta tara sa evite calatoriile care nu sunt necesare.

Astfel, cetatenii romani care se afla in Tunisia sunt rugati sa respecte recomandarile autoritatilor, sa se supuna tuturor controalelor instituite de autoritati, sa respecte interdictiile de circulatie in intervalul de timp pentru care au fost instituite, sa evite locurile aglomerate si sa transmita Ambasadei Romaniei la Tunis coordonatele unde pot fi contactati (telefon mobil, e-mail etc.).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tunisia turisti romani, #Tunisia proteste, #tunisia fuga presedinte, #Tunisia razboi alerta MAE , #Tunisia