A murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele Erdogan

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 17:00
15776 citiri
A murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele Erdogan
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presa internationala publica ample analize si comentarii pe tema referendumului organizat de Turcia, castigat la limita de tabara pro-Erdogan si contestat de opozitie.

Cele mai multe semnale de alarma sunt trase cu privire la pericolul ca tara sa fie tot mai divizata, relatiile cu Europa sa fie slabite, iar statul de drept sa ajunga doar o amintire.

Recep Erdogan a castigat pentru prima oara alegerile prezidentiale in 2014, dupa ce fusese premier mai bine de un deceniu. Prin personalitatea sa puternica, el a transformat functia prezidentiala din una ceremoniala intr-un adevarat vehicul de putere, cu efectele previzibile, comenteaza CNN.

Prin schimbarile aduse de referendum, el va putea continua sa fie presedinte pana in 2029, daca va candida si va castiga in 2019 si 2024.

"Rezultatele referendumului vor schimba in profunzime felul in care tara e guvernata, pentru ca se trece de la un sistem parlamentar, la unul prezidential, despre care criticii spun ca i-ar da puteri sporite sefului statului", a explicat pentru CNN Ahmet Kasim Han, profesor asociat la Universitatea Kadir Has.

Sustinatorii taberei "Da" de la referendum spun ca schimbarile sunt binevenite, avand in vedere amenintarile de la granitele cu Irakul si Siria, mai ales dupa tentativa de lovitura de stat de anul trecut, puncteaza Han.

"Ei argumenteaza ca aceasta consolidare a puterii prezidentiale va ajuta la rezolvarea problemelor aparute dupa schimbarile constitutionale din 2007 (care au introdus votul direct pentru presedinte) ", a mai precizat acesta.

Liderii occidentali sunt insa circumspecti atat cu privire la modul in care a fost organizat referendumul, cat mai ales cu privire la drumul pe care va porni Turcia in continuare.

Opozitia acuza faptul ca nu a fost lasata sa isi desfasoare campania electorala, iar pe de alta parte scorul foarte strans obtinut de taberele "Da" si "Nu" arata ca Turcia este o tara profund divizata, existand riscul escaladarii radicalismului.

"Cu o legitimitate discutabila, ce urmeaza este incert (...) Cu aproape jumatate de tara impotriva sa si cu o opozitie care contesta rezultatele, votantii nu i-au dat lui Erdogan mult ravnita aprobare pe termen lung, atat de dorita, lasandu-l in pozitia de lider mai vulnerabil decat si-ar fi dorit", scrie Politico.

Intr-un comentariu publicat sub titlul "Democratia Turciei a murit azi", CNN remarca faptul ca opozitia, care a pierdut cu 49%, reclama fraude si ca, in ciuda faptului ca liderul charismatic a castigat si ar putea ramane la putere pana in 2029, Turcia are de fapt de pierdut.

Cele trei mari orase, Istanbul, Ankara si Izmir, au votat "Nu" la referendum, asa ca Erdogan isi asuma noile puteri sub un mare semn de intrebare, aceasta insecuritate impingandu-l catre mai multa, nu mai putina autocratie, arata sursa citata.

"Erdogan nu este un lider conciliant (...) El raspunde la provocari, chiar si la cele pasnice si democratice, strivind opozitia. Se foloseste de orice avantaj sau oportunitate pentru a-si spori puterea. (...)

Pana acum, presedintele avea un rol figurativ, nu era afiliat niciunui partid politic si nu avea mari puteri. Sub Erdogan, rolul figurativ nu a fost unul real. Insa noul sistem il va transforma oficial pe presedinte intr-un comandant executiv", scrie autorul articolului publicat de CNN.

Erdogan, care nu a pierdut niciodata vreun rand de alegeri, isi va asuma rolul de lider al AKP, partidul pe care l-a fondat si pe care l-a folosit pentru ascensiunea sa, partid care detine majoritatea in parlament, controland si legislativul, si executivul, si care in curand isi va extinde puterea si asupra justitiei. Statul de drept va pali, se arata in comentariul citat.

Printre altele, autorul articolului se intreaba daca Erdogan nu si-a orchestrat singur lovitura de stat din 2016, pentru ca la doar cateva ore dupa recastigarea puterii sa poata incarcera zeci de mii de oameni si sa scoata din sistem sute de mii de militari, universitari sau magistrati.

"Lovitura de stat a esuat, iar democratia reala a murit", puncteaza autorul articolului.

Cele mai mari temeri sunt legate insa de islamizarea tarii si de ce se va intampla cu sistemul de educatie.

"Pentru cei care vor Turcia sa continue pe drumul democratiei, statului de drept, justitiei independente, libertatii de exprimare si egalitatii pentru toti, drumul inainte tocmai a devenit mult, mult mai abrupt", scrie sursa citata.

Intr-o analiza Stratfor este subliniat faptul ca este "cu totul neobisnuit ca in Turcia sa se revendice o victorie electorala fara ca ea sa fie inregistrata in marile orase".

"Turcia se va transforma intr-un sistem si mai autoritar sub Erdogan, iar acest lucru va atrage, fara indoiala, condamnarea UE. Totusi, puterile europene vor intelege ca au nevoie in continuare de cooperare din partea Turciei, pentru a tine sub control migratia si relatia cu Rusia. (...) Pe masura ce vremea se va imbunatati si rata migratiei va creste, liderii UE se vor simti si mai presati sa negocieze cu Turcia.

In timp ce votul de la referendum va aduce schimbari interne dramatice in tara, politica externa a Turciei va ramane in mare masura neschimbata. Indiferent de rezultatul referendumului, Turcia isi va intensifica prezenta in nordul Irakului si in Siria, in cadrul efortului de a bloca expansiunea kurda si de a obtine o pozitie avantajoasa in cazul unei posibile confruntari cu Iranul", se arata in comentariul Stratfor.

La randul sau, Bloomberg trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca odata modificata Constitutia in sensul rezultatului obtinut la referendum, Erdogan va avea autoritatea necesara pentru a numi ministri si judecatorii de nivel inalt, dar si de a convoca alegeri la discretie.

De asemenea, referendumul ii da mai multa putere asupra politicilor fiscale, sporind substantial ingrijorarea investitorilor in privinta independentei Bancii Centrale.

Analistii pietei anticipeaza ca lira turceasca va avansa probabil cu 2-3 procente in luna urmatoare, un lucru bun in conditiile in care Turcia a pierdut la nivelul investitiilor in ultimul an, iar turismul a avut de suferit din cauza atacurilor teroriste.

In schimb, presedintele Erdogan va dori sa reseteze relatiile politice in jurul Marii Negre. In timpul campaniei pentru referendum, a aparut o ruptura intre Turcia si tari din UE, remarca Bloomberg.

Mai multi oficiali turci au facut presiuni asupra UE pe tema unor subiecte delicate, precum vizele de calatorie pentru cetatenii sai. Pe de alta parte, presedintele SUA, Donald Trump, are nevoie de sprijinul Turciei, tara membra NATO, daca vrea sa ia in serios batalia cu gruparea Stat Islamic.

"Erdogan probabil va incepe o 'ofensiva fermecatoare' asupra UE si SUA pentru a-si legitima noul sistem politic", a comentat Ozgur Unluhisarcikli, director in cadrul German Marshall Fund.

"Daca va avea succes, ar putea sa revina asupra unor masuri anti-democratice luate recent. Oricum, daca acest lucru nu se va intampla, am putea asista la reinstaurarea pedepsei cu moartea, ceea ce va slabi si mai mult legaturile dintre Turcia si Europa", a mai declarat acesta, inainte de aflarea rezultatului.

Nu trebuie uitat nici faptul ca in timpul ascensiunii sale, Erdogan a devenit unul dintre cei mai puternici lideri ai G-20. Canalizand sentimentele nationaliste si destramand elita politica, presedintele Turciei a folosit aceleasi forte care l-au adus pe Trump la Casa Alba, au scos Marea Britanie din UE si o avantajeaza pe Marine Le Pen in cursa prezidentiala din Franta, comenteaza Bloomberg.

"Victoria sa este parte si a trendului intalnit in Rusia lui Putin sau la Xi Jinping in China - un stil de a face politica mult mai autoritar, cu tot mai multa putere acumulata in jurul unei singure persoane", scrie autorul articolului.

De asemenea, Wolfango Piccoli, co-presedinte la Teneo Intelligence, grup de analiza de risc, spune ca schimbarile constitutionale aprobate prin referendum vor "institutionaliza un sistem populist centrat pe o singura persoana cu vaste puteri suplimentare".

Pe de alta parte, Time scrie ca in urma referendumului Turcia va fi tot mai divizata.

"Ce il va mai putea opri pe Erdogan? Nu a existat nimeni care sa o poata face pana acum, dar de acum inainte chiar si posibilitatea formala de a-l opri a fost scoasa din lege", a comentat Selim Sazak, cercetator la Delma Institute (Abu Dhabi).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#referendum Turcia Erdogan efecte , #Turcia
Comentarii